Inceputul Perioadei Triodului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Începutul Perioadei Triodului

[2012-01-31]
În Biserica Ortodoxă, duminică va începe Triodul. Numită și „perioada prepascală”, Triodul precede perioada Penticostarului și urmează unui alt interval, cel mai lung din anul bisericesc, Octoihul. Cuvântul „triod” provine din limba greacă.
„Etimologic privind tria în limba greacă înseamnă trei, odă înseamnă cântare, trei cântări. Denumirea aceasta este dată de fapt de Sfântul Teodor Studitul pentru că (…) în perioada aceasta până la Săptămâna Mare el a alcătuit un set de tropare de condace și icoase numindu-le tri ode”, după cum a precizat pentru TRINITAS TV pr. Lect. Dr. Mihai Marian de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.
Triodul ține 10 săptămâni, de la Duminica Vameșului și a Fariseului până în Sâmbăta Mare.
„Toată această perioadă a Triodului este structurată în două, sau în trei, dacă privim cu mai multă acrivie. Perioada de pregătire a Sfântului și Marelui Post, perioadă care începe cu Duminica Vameșului și Fariseului și se sfârșește cu Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, sau Duminica Brânzei cum este numită în popor; perioada propriu zisă a postului începând cu lăsata secului de brânză până la Duminica Floriilor și Săptămâna Mare care este o săptămână specifică și plină de frumuseți duhovnicești (…) o săptămână care îndeamnă pe credincios să se apropie cu mai multă râvnă și cu mai multă pocăință spre sărbătoarea sărbătorilor, Paștele Domnului”, a mai spus Părintele Mihai Marian.
Perioada Triodului este singura perioadă a anului liturgic în care se oficiază toate cele trei Sfinte Liturghii ale Bisericii Răsăritene. Totodată, cântările din cadrul slujbelor sunt speciale.
„Începând cu Duminica Vameșului și Fariseului ascultăm la Utrenie o cântare foarte frumoasă Ușile Pocăinței … În prima Săptămâna a Sfântului și Marelui Post observăm Canonul Sfântului Andrei Criteanul, un canon plin de pocăință în care creștinul spune de fiecare dată Miluiește-mă Dumnezeule Miluiește-mă. Specifică acestei perioade este Liturghia Darurilor Mai Înainte Sfințite, o liturghie plină de taină, (…) sunt prezente în perioada Triodului metaniile sau starea aceasta de prosternare a credinciosului prin care mărturisește moartea cu Hristos și Învierea cu Hristos”, după cum a mărturisit părintele Mihai Marian.
Zilele de miercuri și vineri din prima săptămână a Triodului sunt zile cu harți, în care nu se postește.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1303, Ultimul acces: 2024-12-07 01:18:12