Hramul Sfintilor Trei Ierarhi in Parohia Folestii de Jos din Arhiepiscopia Ramnicului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hramul Sfinților Trei Ierarhi în Parohia Foleștii de Jos din Arhiepiscopia Râmnicului

[2012-01-31]
Luni, 30 ianuarie, când Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Trei Ierarhi și Mari Dascăli ai creștinătății, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, un sobor de preoți în frunte cu Părintele paroh Dumitru Diaconu, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din comuna Tomșani, satul Foleștii de Jos, județul Vâlcea, care și-a sărbătorit hramul, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.
După Sfânta Liturghie, Părintele Dumitru, a ținut un cuvânt de învățătură în care a istorisit viața și activitatea Sfinților Trei Ierarhi, îndemnându-i pe creștini să-i urmeze în smerenie și sfințenie pentru mântuirea sufletelor lor.
După slujbă toți credincioșii prezenți la sărbătoare s-au bucurat duhovnicește împreună cu părinții slujitori la o tradițională agapă frățească.
La slujba hramului au participat, autoritățile locale, preoți și numeroși credincioși din comună și din parohiile învecinate.
Scurt istoric
Biserica cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din comuna Tomșani, satul Foleștii de Jos, județul Vâlcea, a fost construită din zid la sfârșitul secolului al XIX-lea. Între anii 1956-1957 a fost renovată la inițiativa preotului Dumitru Diaconu cu sprijinul enoriașilor parohiei, iar între anii 1977-1979, în urma degradărilor majore cauzate de cutremurul din 4 martie 1977, a fost consolidată din temelie. Lucrările de reconstrucție au fost realizate cu sprijinul enoriașilor sub conducerea directă a preotului paroh Ion Găman și au constat din: zidărie, pictură, învelitoare din tablă galbanizată, bucătărie, prăznicar și împrejmuire. Pictura murală a fost realizată din nou în tehnica „a fresco” de către pictorul Dinu Petre din București, în anul 1978. La 28 ianuarie 1979 a fost resfințită de către PS Gherasim Piteșteanul, Arhiereu – Vicar al Episcopiei Râmnicului. În anul 2008, părintele Dumitru Diaconu, nepotul fostului preot slujitor Dumitru Diaconu (paroh 1930 – 1976), a efectuat lucrări de restaurare a picturii, încălzire centrală, împrejmuire cu gard din piatră și fier forjat și de amenajare a cimitirului parohial. Pe data de 19 octombrie 2008, biserica a fost resfințită de către PS Gherasim Cristea, astăzi Arhiepiscopul Eparhiei Râmnicului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2932, Ultimul acces: 2024-12-08 03:54:25