Ce inseamna sa iti urmezi constiinta - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ce înseamnă să îți urmezi conștiința

[2012-01-30]
Leon J. Suprenant
Traducător: Adela Maria
Teme: Morală Spiritualitate

Ascultarea conștiinței

Pentru unii dintre noi, prima întâlnire cu conștiința este posibil să fi fost filmul Pinocchio, în care înțeleptul Jiminy Cricket îl îndemna pe eroul nostru "să lase conștiința să îi fie ghid". Pentru alții, se poate să fi fost orele de cateheză unde am învățat că conștiința este "mica voce" din interiorul nostru care ne ajută să deosebim binele de rău. Oricare ar fi fost sursa, însuflețită de Disney sau de harul supranatural - sau, mai degrabă, o combinație între cele două - am învățat devreme că este un lucru foarte bun și chiar necesar să ne ascultăm conștiința.

Pe măsură ce dezvoltăm o înțelegere mai matură a moralității creștine, continuăm să recunoaștem obligația fundamentală de a ne urma conștiința. Biserica ne învață despre conștiință că este acel loc privilegiat din interiorul nostru unde ne vorbește Dumnezeu. Conștiința ne asigură cadrul pentru a face alegeri bune, pline de iubire și pentru a ne feri de tentațiile și impulsurile rele. Chiar și la nivel natural întâlnim lucrările conștiinței, de vreme ce atât credincioșii cât și necredincioșii experimentează sentimentul adânc că ceva este - sau nu este - bine de făcut. Pentru creștini, desigur, conștiința trece dincolo de acele elemente ale legii naturale accesibile fiecărui suflet omenesc (cf. Romani 2,14-15): cu cât ne formăm mai mult conștiința după învățăturile lui Cristos și ale Bisericii Sale, cu atât ea se acordează mai bine la tot ceea ce este adevărat, bun și frumos.

Conștiința nu este doar o fereastră către legea naturală, ci un loc în care îl putem întâlni pe Dumnezeu cel viu. Evanghelia ne atrage atenția asupra mărturisirii credinței în Domnul în timp ce eșuăm în a face ceea ce ne spune El (Luca 6,46). Ce folos, de exemplu, dacă conștiința ne spune că este rău să ne înșelăm creditorii dacă oricum nu avem intenția să acționăm conform acestui îndemn? Ar fi ca și cum am conduce noaptea fără să folosim farurile. O astfel de abordare nesăbuită și culpabilă ar duce, inevitabil, la dezastru.

De aceea, este clar că avem o îndatorire serioasă în a face ceea ce credem că este drept în ochii lui Dumnezeu, și aceasta atrage după sine a ține seama de ceea ce ne spune conștiința noastră. Așa cum ne învață Biserica, demnitatea și chiar destinul nostru veșnic depind de ascultarea de către noi a glasului lui Dumnezeu din interiorul nostru (vezi Conciliul Vatican II, Constituția pastorală privind Biserica în lumea contemporană: Gaudium et spes, nr. 16).

Unde am greșit?

Toate acestea sunt bune teoretic, dar întreaga idee despre ce înseamnă "să îți urmezi conștiința" a fost în mare măsură greșit înțeleasă sau chiar deformată în ultimele decenii. În loc să fie o lumină a adevărului divin pentru omul modern, "conștiința" este acum frecvent folosită ca justificare pentru respingerea în practică a unui asemenea adevăr. Acest fenomen contemporan ne separă de izvorul milostivirii pe care Isus ni-l oferă prin Biserică. La urma urmei, dacă nu înțelegem că suntem bolnavi, nici nu vom căuta leacul spiritual potrivit.

De câte ori spunem Actul de căință, ne bazăm pe ajutorul lui Dumnezeu, dar îi transmitem Domnului și că suntem cât se poate de serioși în privința evitării pe viitor a păcatului. Cu alte cuvinte, ne angajăm să facem tot ce ne stă în putere pentru a ajuta la inversarea ciclului păcatului în viața noastră, pentru a șterge orice boală spirituală direct de la sursă.

Apoi, din prudență, ar fi extrem de folositor să căpătăm o înțelegere a cauzelor care stau la baza păcatelor noastre. Cu toții ne întrebăm: "Unde am greșit?" Desigur, suntem cu toții predispuși păcatului din cauza naturii noastre căzute și este, de asemenea, adevărat că păcatul nu este chiar atât de inovator sau modern. Păcatele noastre nu sunt chiar atât de originale. Întrebați orice confesor! De fapt, chiar putem urmări cele mai multe păcate ale noastre până ajungem la greșeli morale de bază, multe dintre acestea legate intim de felul în care înțelegem conștiința morală.

În această privință, cred că paragraful 1792 este unul dintre cele mai clarificatoare din Catehism, deoarece enumeră câteva dintre motivele principale pentru care o apucăm pe căi greșite. Iată ce spune: "Necunoașterea lui Cristos și a Evangheliei Lui, exemplul rău dat de alții, robia pasiunilor, pretenția unei autonomii prost înțelese a conștiinței, refuzarea autorității Bisericii și a învățăturii ei, lipsa convertirii și a dragostei pot fi la originea deviațiilor de judecată în conduita morală."

Mai multe puncte îmi sar în ochi. Dizidența doctrinală are consecințe în viața morală. Exemplu meu rău (cunoscut și ca "scandal") îi poate duce pe alții în păcat. Ignoranța nu este o binecuvântare atunci când este vorba de Evanghelie. Haideți să ne concentrăm însă mai ales asupra acelor "deviații de judecată în conduita morală" care provin direct dintr-o proastă înțelegere a conștiinței.

Cine are ultimul cuvânt?

Una dintre cele mai mari probleme astăzi este faptul că "conștiința" este confundată cu sentimentele și pasiunile noastre. Mulți oameni invocă mantra "dacă te face să te simți bine, fă-o". Desigur, dacă acesta ar fi cu adevărat un imperativ moral, atunci legea lui Dumnezeu ar fi în esență: "Fă ceea ce te face să te simți bine". Cu adevărat, o cale foarte largă (vezi Matei 7,13-14)! Din păcate pentru hedoniști, acest verset nu se găsește în Biblie.

O conștiință bine formată ne îndeamnă să facem ceea ce dorește Dumnezeu, nu ceea ce dorim noi. Sunt o sumedenie de voci interne (de exemplu, propriile noastre preferințe, amintiri, motivații, dorințe dezordonate) și externe (de exemplu familia, prietenii, mass-media) care concurează pentru atenția noastră. Avem nevoie de o anumită interiorizare pentru a putea auzi glasul Păstorului, pentru a discerne legea lui Dumnezeu aflată deja în inimile noastre. Altfel, vom face orice este mai la îndemână, mai agreabil sau mai plăcut pentru noi, iar apoi vom pretinde cu ușurătate că nu facem decât să ne urmăm conștiința.

De aceea Catehismul vorbește despre "robia pasiunilor" ca sursă a greșelilor morale. Chiar și atunci când suntem conectați destul de bine la viața noastră interioară, pasiunile ne testează constant limitele și ne distrag de la ascultarea de Sfântul Duh, căutând o spărtură în armura noastră. Dacă mintea și voința nu ne sunt puternic înrădăcinate în legea morală, pasiunile își vor asuma rolul conștiinței.

Vedem aceasta în special în domeniul sexualității. Societatea în care trăim ne bombardează cu stimuli care stârnesc pasiunea. În același timp, două generații de catolici au îndurat păstori, teologi, învățători și părinți care au pus la îndoială învățăturile Bisericii și care nu le-au prezentat într-o manieră convingătoare. De asemenea ei nici nu au cultivat virtuți precum castitatea și modestia, care să sprijine un comportament integru. Toate acestea au creat inevitabil o deschidere uriașă pentru ca pasiunile să aibă ultimul cuvânt, și nu Dumnezeu și legea Sa sfântă.

Viața interioară presupune o anumită doză de calm și liniște, dar pasiunile sunt foarte zgomotoase și solicitante. Conștiința revarsă lumina lui Cristos asupra unei situații, dar atunci când cădem pradă viciului de a lăsa pasiunile să ne conducă în luarea deciziilor, conștiința noastră este orbită de obiceiul păcatului (Gaudium et spes, nr. 16). Avem nevoie de virtutea prudenței care să ne ajute să discernem între "vocile" care concurează în viața noastră pentru a putea face alegeri bune.

Procesul de aprobare

O altă sursă de eroare de judecată în conduita morală este "pretenția unei autonomii prost înțelese a conștiinței". Este adevărat că nimeni nu ar trebui să fie forțat să acționeze împotriva propriei conștiințe. Dar este cu totul altceva să afirmi că un catolic cu o conștiință bine-formată poate să treacă învățăturile Bisericii în privința credinței și moralei prin filtrul propriului "proces de aprobare".

Unii comentatori catolici afirmă că o conștiință bine formată și învățătura oficială catolică pot ajunge la concluzii opuse în ce privește chestiunile de morală. Această opinie contrazice în mod direct Catehismul: "Nu se cuvine să fie puse în opoziție conștiința personală și rațiunea cu legea morală sau cu Magisteriul Bisericii" (nr. 2039). Un catolic nu poate pur și simplu să pretindă că are o conștiință bine formată și bine informată dacă ignoră, înțelege greșit sau respinge categoric legea lui Dumnezeu și astfel comite fapte pe care Biserica le consideră grave dereglări.

Este adevărat și că trebuie să ne supunem "judecății sigure a conștiinței" (CBC, nr. 1790). Dar haideți să vedem lucrurile mai de aproape dintr-o perspectivă practică. Imaginați-vă un catolic care citește următorul fragment din Enciclica Evangelium Vitae (1995) a Papei Ioan Paul al II-lea: "De aceea, cu autoritatea pe care Cristos le-a conferit-o lui Petru și urmașilor lui, în comuniune cu Episcopii - care în diferite rânduri au condamnat avortul și în consultarea amintită mai sus, deși răspândiți în întreaga lume, și-au exprimat în mod unanim acordul la această învățătură - declar că avortul direct, adică voit ca scop sau ca mijloc, constituie totdeauna o dezordine morală gravă, întrucât este uciderea deliberată a unei ființe umane nevinovate. Această învățătură este întemeiată pe legea naturală și pe cuvântul lui Dumnezeu scris, este transmisă de Tradiția Bisericii și proclamată de Magisteriul ordinar și universal" (nr. 62, subliniere în original).

Ar putea un astfel de catolic, în urma citirii paragrafului de mai sus, să fie sigur că el are dreptate și că Biserica greșește în această problemă? Nu cumva acel catolic care insistă în susținerea "dreptului" la avort devine astfel propriul său papă? Realitatea este că, dacă credem cu adevărat că Isus este Domnul și că El vorbește cu autoritate prin intermediul Bisericii Sale, nu doar ne consultăm cu El, ci îl urmăm! Când le spun copiilor mei ce doresc să facă ei (pentru că le doresc binele), aștept să mă asculte. Nu consider ascultare atunci când ei iau ceea ce le spun doar ca pe o "sugestie" și fac altceva în schimb.

Cu siguranță urmarea legii lui Dumnezeu este o chestiune de ascultare, dar chiar mai mult este una de iubire. Așa cum spune Domnul nostru: "Dacă mă iubiți, veți ține poruncile mele" (Ioan 14,15). Știu că una din cele mai mari dovezi de iubire pe care mi-o pot arăta copiii mei este să facă ceea ce le cer. Când vorbim despre respectarea legii lui Dumnezeu, un simplu act de ascultare plină de iubire îi este mai pe plac decât vorbele goale sau "obiecția de conștiință". Așa cum ne spune în Evanghelie: "Nu oricine îmi zice 'Doamne! Doamne!' va intra în împărăția cerurilor, ci acela care împlinește voința Tatălui Meu, care este în ceruri" (Matei 7,21).

Propriul meu Isus

O altă sursă a erorii, legată îndeaproape de primele două, este "respingerea autorității Bisericii și a învățăturilor ei". În acest caz, totul se reduce la o criză a adevărului obiectiv, o lipsă de încredere în normele morale obiective și, în ultimă instanță, o respingere amplă a lui Dumnezeu și a acțiunii Lui în viața noastră, cunoscută ca "secularism". Așa cum a subliniat Papa Ioan Paul al II-lea cu elocvență în Evangelium Vitae, când pierdem simțul lui Dumnezeu, pierdem simțul demnității omului și sunt gata să urmeze devieri sistematice și grave de la legea morală (cf. CBC 2087).

Însă chiar și pentru catolicii care nu au cedat complet secularismului și care se străduiesc să îl urmeze pe Cristos la un anumit nivel, Biserica reprezintă totuși o adevărată piatră de încercare. În cel mai bun caz, acest lucru se manifestă sub forma cripto-protestantismului și, în cel mai rău caz, poate să marcheze primele stadii ale unei totale pierderi a credinței. Când autoritatea dată de Dumnezeu Bisericii este subminată, se creează un vid semnificativ. Unde este adevărul? Unii se mulțumesc cu o abordare democratică sau utilitară: dați-le oamenilor ceea ce vor. Decât să încredințeze învățăturile Bisericii unui grup de bătrâni depășiți (adică succesorii apostolilor), mai degrabă ar supune toate acestea la vot. Dacă cei mai mulți oameni folosesc contracepția sau sunt în favoarea "căsătoriilor între homosexuali", de exemplu, Biserica ar trebui să fie mai deschisă. La urma urmei, singurul păcat mortal este intoleranța.

Alții găsesc adevărul într-o credință radical privatizată de tipul "eu și Isus", fără complexitățile și cerințele Bisericii. Și este uimitor de convenabil cum propriul "Isus" subiectiv aprobă devierile morale ale fiecăruia. De ce să ne mai străduim să devenim asemenea lui Cristos când ne putem crea propria noastră copie a lui Cristos, mai asemănătoare cu noi? În discursul său din 24 februarie 2007 adresat Academie Pontificale pentru Viață, Papa Benedict al XVI-lea amintea cu tărie că formarea unei conștiințe care să fie atât adevărată (bazată pe adevăr) cât și dreaptă (fără contradicții, trădare sau compromis) este absolut indispensabilă pentru viața creștină. Având drept călăuză o conștiință bine formată, fie ca noi să ducem vieți "vrednice de Evanghelie" (Filipeni 1,27), să facem alegeri bune în conformitate cu demnitatea noastră de creștini. Mi-ar plăcea oarecum să cred că Jiminy Cricket ar fi de acord.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1276, Ultimul acces: 2024-04-05 23:58:32