Ziua pentru Dialog intre Catolici si Evrei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua pentru Dialog între Catolici și Evrei

[2012-01-18]
Ziua de marți, 17 ianuarie 2012, în Italia, marchează Ziua de Dialog între Catolici și Evrei, o inițiativă lansată de Conferința Episcopală Italiană în 1990, cu scopul de a crește înțelegerea reciprocă între membrii celor două religii. Într-un interviu pentru Radio Vatican, Rabinul Giuseppe Laras, președinte emerit al Adunării Rabinice Italiene, a explicat că scopul acestei zile "este de a simplifica și intensifica dialogul iudeo-creștin. În acest scop, evreii și catolicii se întâlnesc pentru a reflecta în mod special asupra acelor teme pe care le putem aborda împreună, cum ar fi căutarea păcii și înțelegerea reciprocă după două mii de ani de interpretări greșite și de evenimente tragice".
"Astfel, atât lumea catolică cât și cea iudaică așteaptă această Zi cu multe speranțe, deoarece cu cât să întărește dialogul, cu atât scade riscul antisemitismului". În urmă cu câțiva ani, Conferința Episcopală Italiană și Adunarea Rabinică Italiană au căzut de acord să dedice Zilele celor Zece Porunci, și tema pentru anul 2012 este "Să nu ucizi". Rabinul Laras a comentat: "Porunca de a nu ucide este vitală pentru oameni, indiferent de apartenența lor la o religie sau alta. Este vital să se respecte și să se cinstească viața umană în toată sacralitatea și unicitatea ei. Aceasta este o temă importantă pentru timpurile noastre, în care în întreaga lume respectul pentru viața umană este adesea ignorat și violat".
Din partea sa, pr. Gino Battaglia, director al Biroului Național pentru Ecumenism și Dialog Inter-religios, a observat că "bogata tradiție iudaică, dezvoltată de-a lungul mileniilor de studiere a Legii, are o contribuție fundamentală. Cu toate acestea, validitatea acestei porunci este evidentă, și nu doar în sensul literal al uciderii. Mă gândesc, de exemplu, la bătălia pentru abolirea pedepsei cu moartea, la problema violenței larg răspândite... și la respectul pentru viață. În acest sens, dialogul iudeo-creștin ia formă concretă în angajamentul său față de societate și lume".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1378, Ultimul acces: 2024-03-26 02:40:37