Despre indrumarea spirituala pentru recunoasterea chemarii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Despre îndrumarea spirituală pentru recunoașterea chemării

[2012-01-15]
Astăzi, 15 ianuarie, conform calendarului liturgic latin este a doua duminică de peste an. În discursul dinaintea rugăciunii Angelus, Sfântul Părinte a vorbit despre lecturile liturgice ale zilei, după antifonul marian referindu-se și la Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului, celebrată astăzi. Redăm în continuare alocuțiunea Papei Benedict, după traducerea oferită de redacția română a Radio Vatican.
Iubiți frați și surori,
În lecturile biblice din această duminică - a doua din timpul de peste an - iese în evidență tema chemării: în Evanghelie este chemarea primilor ucenici din partea lui Isus; în prima lectură este chemarea profetului Samuel. În amândouă povestirile se remarcă importanța figurii care desfășoară rolul de mediator, ajutând persoanele chemate să recunoască vocea lui Dumnezeu și să o urmeze. În cazul lui Samuel, este vorba de Eli, preot la templul din Silo, unde era păzit în antichitate chivotul legământului (arca alianței), înainte de a fi transportat la Ierusalim. Într-o noapte Samuel, care era încă un băiat și de mic trăia în serviciul templului, de trei ori consecutiv s-a auzit chemat în somn și a alergat la Eli, dar nu era el cel care îl chema. A treia oară Eli a înțeles și i-a zis lui Samuel: "Dacă te mai cheamă, răspunde-i: 'Vorbește, Doamne, sluga Ta ascultă'" (1Sam 3,9). Așa și s-a întâmplat, și de atunci încolo Samuel a învățat să recunoască cuvintele lui Dumnezeu și a devenit profetul său credincios.
În cazul ucenicilor lui Isus, figura călăuzitoare este aceea a lui Ioan Botezătorul. În fapt, Ioan avea un mare cerc de ucenici, și între aceștia erau și două perechi de frați: Simon și Andrei, Iacob și Ioan, pescari din Galileea. La doi dintre aceștia Ioan Botezătorul l-a indicat pe Isus, a doua zi după botezul în râul Iordan. L-a arătat spunându-le: "Iată Mielul lui Dumnezeu" (In 1,36), care echivala cu a spune: "Iată-l pe Mesia". Și acei doi l-au urmat pe Isus, au rămas îndelung cu El și s-au convins că era cu adevărat Cristos. Au spus aceasta imediat și celorlalți, și așa s-a format primul nucleu a ceea ce avea să devină colegiul Apostolilor. În lumina acestor două texte, aș vrea să subliniez rolul decisiv al călăuzei spirituale în drumul de credință și, în special, în răspunsul la vocația de consacrare specială pentru slujirea lui Dumnezeu și a poporului său. Deja credința creștină însăși, prin sine, presupune vestirea și mărturia: în fapt ea consistă în adeziunea la vestea cea bună că Isus din Nazaret a murit și înviat, că este Dumnezeu. Și astfel și chemarea de a-l urma pe Isus mai îndeaproape, renunțând la a forma o familie proprie pentru a se dedica marii familii a Bisericii, trece în mod normal prin mărturia și propunerea unui "frate mai mare", de obicei a unui preot. Aceasta fără a uita rolul fundamental al părinților, care prin credința lor genuină și bucuroasă și iubirea lor conjugală arată fiilor că este frumos și este posibil a construi toată viața pe iubirea lui Dumnezeu.
Dragi prieteni, să o rugăm pe Fecioara Maria pentru toți educatorii, în special pentru preoți și pentru părinți, ca să aibă conștiința deplină despre importanța rolului lor spiritual, pentru a favoriza în tineri, pe lângă creșterea umană, răspunsul la chemarea lui Dumnezeu, spunând: "Vorbește, Doamne, slujitorul tău te ascultă".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1470, Ultimul acces: 2024-04-19 03:39:17