Predica Patriarhului Romaniei la Soborul Sfantului Ioan Botezatorul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Predica Patriarhului României la Soborul Sfântului Ioan Botezătorul

[2012-01-09]
Sâmbăta aceasta, la o zi după sărbătoarea Botezului Domnului, Biserica Ortodoxă a prăznuit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, cel prin care s-a realizat botezul Domnului. Despre pilda demnă de urmat a Sfântului Ioan, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vorbit în cuvântul de învățătură rostit în Paraclisul istoric al Reședinței patriarhale.
Sfântul Ioan este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii, astfel încât i-au fost consacrate în calendarul ortodox mai multe sărbători în decursul întregului an.
Viața sa aleasă, o adevărată pildă pentru orice credincios, a fost evocată, sâmbătă, în predica de la sfârșitul Sfintei Liturghii, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Paraclisul cu hramurile 'Sfântul Mucenic Gheorghe, Sfântul Prooroc Daniil și Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași'.
Sfântul Ioan Botezătorul este un mare dascăl al pocăinței și este rugător pentru lume la sfârșitul veacurilor, la Ziua Judecății. De aceea, a arătat Patriarhul României, icoana numită 'Deisis', a Judecății din urmă, înfățișează pe Sfântul Ioan Botezătorul în partea stângă a Mântuitorului și pe Maica Domnului în partea dreaptă. Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul mijlocesc pentru acei oameni care s-au pocăit, dar nu au mai avut timp să arate în viața lor faptele pocăinței.
Îl avem într-o evlavie deosebită pe Sfântul Ioan Botezătorul pentru că a mărturisit pe Iisus Hristos ca fiind Mântuitorul lumii, dar și pentru că este îndreptător al vieții creștine prin chemarea la pocăință și rugător pentru oamenii care doresc să se mântuiască.
Un luptător împotriva patimilor
De asemenea, Sfântul Ioan este și un luptător cu păcatul și patimile.
'Sfântul Ioan Botezătorul este ocrotitorul tuturor celor care se nevoiesc, care nu-și adaptează modul de a gândi și de a trăi la starea lumii căzute. El se lupta singur într-o societate coruptă, decăzută, o societate rătăcită. Era glasul celui ce strigă în pustie, era glasul lui Dumnezeu care trezește conștiințe rătăcite și suflete pustiite din cauza lipsei legăturii sufletului cu Dumnezeu, izvorul vieții. Sfântul Ioan Botezătorul are o valoare duhovnicească pentru întreaga Biserică și reprezintă starea de veghe a conștiinței creștine, a conștiinței Bisericii. De asemenea, el este un luptător cu păcatul și este un luptător împotriva patimilor. Totodată, este un luptător împotriva a tot ceea ce degradează firea umană și o înstrăinează de Dumnezeu. În această zi de pomenire a Sfântului Ioan Botezătorul cel binecuvântat de Dumnezeu, cerem Mântuitorului Iisus Hristos ca pentru rugăciunile Sfântului Ioan Botezătorul să ne dăruiască și nouă credință puternică, rugăciune fierbinte și împlinirea voii lui Dumnezeu în viața noastră, îndemnând și pe alții să se pocăiască, să se îndrepte pentru a dobândi fericita Împărăție a Preasfintei Treimi', a explicat în cuvântul de învățătură Preafericitul Părinte Patriah Daniel.
Urări celor care și-au serbat onomastica
Patriarhul României a arătat că în România numele de Ioan sau derivate ale acestuia sunt foarte populare. Peste două milioane de persoane poartă aceste nume, motiv pentru care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a urat tuturor 'La mulți ani!'.
'Dorim să exprimăm urări de sănătate, de bucurie, de ajutor de la Dumnezeu întru tot lucrul bun tuturor celor care poartă numele de Ioan sau Ioana și derivatele acestor nume, dorindu-le ani mulți cu sănătate, spre slava lui Dumnezeu și spre a noastră mântuire!', a transmis Patriarhul României, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1358, Ultimul acces: 2024-04-08 05:59:10