Sa ducem bucuria si lumina lui Dumnezeu si altora - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Să ducem bucuria și lumina lui Dumnezeu și altora

[2012-01-05]
În dimineața zilei de miercuri, 4 ianuarie 2012, Papa Benedict al XVI-lea a ținut audiența sa generală săptămânală în Aula Paul al VI-lea, în prezența a 7.000 de pelerini. Papa a dedicat cateheza sa misterului Nașterii Domnului, arătând că "prima reacție în fața acestei acțiuni extraordinare a lui Dumnezeu care se face prunc, se face om" este bucuria. Aceasta "se naște din uimirea inimii văzând cum Dumnezeu este aproape de noi, cum Dumnezeu se gândește la noi, cum Dumnezeu acționează în istorie; este o bucurie care se naște din contemplarea feței acelui umil prunc pentru că știm că este Fața lui Dumnezeu prezent pentru totdeauna în omenire, pentru noi și cu noi. Crăciunul este bucurie pentru că vedem și în sfârșit suntem siguri că Dumnezeu este binele, viața, adevărul omului și se coboară până la om, pentru a-l ridica la El: Dumnezeu devine atât de apropiat încât poate fi văzut și atins".
În continuare, Pontiful a arătat că "în acel Prunc... ceea ce Dumnezeu este: veșnicie, forță, sfințenie, viață, bucurie, se unește cu ceea ce suntem noi: slăbiciune, păcat, suferință, moarte. Teologia și spiritualitatea Crăciunului folosesc o expresie pentru a descrie acest fapt, vorbesc despre admirabile commercium, adică despre un schimb minunat între divinitate și umanitate... Primul act al acestui schimb minunat se realizează în însăși umanitatea lui Cristos. Cuvântul a asumat umanitatea noastră și, în schimb, natura umană a fost ridicată la demnitatea divină. Al doilea act al schimbului constă în participarea noastră reală și intimă la natura divină a Cuvântului... Crăciunul este sărbătoarea în care Dumnezeu se apropie atât de mult de om încât împărtășește însuși actul său de a se naște, pentru a-i revela demnitatea sa cea mai profundă: aceea de a fi fiu al lui Dumnezeu".
"Astfel visul omenirii începând în Paradis - vrem să fim ca Dumnezeu - se realizează în mod neașteptat nu datorită măreției omului, care nu se poate face Dumnezeu, ci prin umilința lui Dumnezeu, care coboară între noi în umilința Sa și ne ridică la adevărata măreție a ființei Sale". Papa Benedict al XVI-lea și-a mai îndreptat atenția asupra unui alt aspect al Crăciunului, simbolizat de lumină. "Venirea lui Cristos risipește întunericul lumii, umple Noaptea sfântă cu o strălucire cerească și răspândește pe fața oamenilor strălucirea lui Dumnezeu Tatăl, și astăzi... În Misterul Întrupării, Dumnezeu, după ce a vorbit și a intervenit în istorie prin mesageri și cu semne, a apărut, a ieșit din lumina Sa de nepătruns, pentru a lumina lumea".
Toți creștinii trebuie să fie conștienți de misiunea și responsabilitatea lor de a da mărturie despre această lumină a Evangheliei, și de a o duce lumii. Biserica primește lumina lui Cristos "pentru a fi luminată de ea și pentru a o răspândi în toată strălucirea sa. Și acest lucru trebuie să aibă loc și în viața noastră personală". "Crăciunul înseamnă a ne opri ca să contemplăm acel Prunc, Misterul lui Dumnezeu care se face om în umilință și în sărăcie, dar înseamnă mai ales a primi din nou în noi înșine pe acel Prunc, care este Cristos Domnul, pentru a trăi din însăși viața Sa, pentru a face astfel încât sentimentele Sale, gândurile Sale, acțiunile Sale să fie sentimentele, gândurile și acțiunile noastre. A celebra Crăciunul înseamnă așadar a manifesta bucuria, noutatea, lumina pe care această Naștere a adus-o în toată existența noastră, pentru a duce și noi altora bucuria, adevărata noutate, lumina lui Dumnezeu".
Legături:
•Textul integral al audienței papale

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 3837, Ultimul acces: 2022-09-27 12:31:55