Ioan Suciu: Eroism - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ioan Suciu: Eroism

[2005-06-13]
Episcopul Ioan Suciu continuă prin viața sa și prin scrierile sale să fascineze și astăzi. Re-editările operelor sale continuă, iar Editura Galaxia Gutenberg propune mai ales tinerelor generații binecunoscuta lucrare "Eroism". "A trăit cu adevărat eroic", scriu pr. Silvestru Augustin Prunduș și pr. Clemente Plăian în prefața cărții. Iar această trăire eroică a dorit să o transmită celorlalți prin această carte, a cărei lectură nu a fost comodă nici când a fost scrisă, nici acum, când materialismul și consumerismul domină societatea.

"`Eroism` este un poem în proză, un cântec de slavă destinat sufletelor ahtiate după harul lui Dumnezeu, care zboară din cotidianul obișnuit și vrăjiți de dorul purității nu se mai mulțumesc decât cu cele înalte, divine. În primul rând lucrarea este dedicată tinerilor, chemați la lupta eroică pentru păstrarea frumuseții juvenile și a purității harice. Acesta este țelul primordial al vieții: harul lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor", scriu cei doi preoți greco-catolici, trecuți la Domnul asemenea Episcopului Suciu. Ei amintesc în prefață: "Într-una din vizitațiile canonice ce le făcea în parohii, într-o dimineață a fost surprins îngenuncheat lângă pat. Nu se dezbrăcase și nu a clintit așternutul. Se rugase toată noaptea și doar printre rugăciuni și meditație își mai lăsa capul pe așternut și ațipea."

Ne permitem în încheiere să cităm ultima pagină a cărții "Eroism": "Înfige-ți privirea în cruce! Când vezi acele răni pe acel trup crispat de nemăsurată suferință, acea cruce și acel răstignit, o iubire nebiruită, o voință neînfrântă, un ideal neclătinat, o înfrățire cu moartea, o moarte care-i încredințare în mâinile Dumnezeului oștirilor, o făgăduință de veșnicie și fericire, o, atunci ești înfometat după martiriu și tremuri în fiorii primăvăratici ai dorinței după viață eroică. Îndârjește-te, frate, și azvârle din arcul voinței săgeata vieții mai departe, mai sus, în zborul peste hăurile răului, prin văzduhul imaculat, sub cupola de azur, spre rosturile pentru care a pătimit pe cruce Fiul lui Dumnezeu. În vatra sufletului tău să fermenteze vinul vieții eroice, la care te cheamă și firea ta omenească și febra ta tinerească și numele tău de creștin și de român. Când Domnul va trimite istoria și veșnicia să culeagă viața și numele nostru, să nu fim găsiți, frate, pe maluri de mlaștini, ci în înălțimile vieții eroice, care sunt mândria pământului și împlinirea voinței cerului. Și, uluită, moartea ne va privi apoteoza."

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2206, Ultimul acces: 2024-03-26 08:36:30