Mesaje la moartea fr. Roger - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mesaje la moartea fr. Roger

[2005-08-23]
Mesaj adresat fr. Alois, de Cardinalul Angelo Sodano, secretarul de stat al Vaticanului: "Dragă frate, aflând cu adâncă emoție de tragica moarte a fr. Roger, care a avut loc în biserica Reconcilierii, Sfântul Părinte înalță la Dumnezeu rugăciunii fierbinți pentru odihna sufletului acestui neobosit mărturisitor al Evangheliei păcii și reconcilierii. Atunci când, la Lyons, pr. Couturier se concentra asupra inspirațiilor sale ecumenice, fr. Roger, om al credinței îndrăgostit pasional de Biserică, fonda în Taizé o comunitate care dorea să primească tineri din lumea întreagă. Numeroase generații de creștini, în respect pentru propriile confesiuni, au parcurs aici un autentic itinerar de credință, în întâlnirea cu Cristos, mulțumită rugăciunii și iubirii fraterne, răspunzând astfel invitației Sale la a trăi unitatea prin legătura păcii. Sfântul Părinte se alătură în rugăciune fraților Comunității de la Taizé, și tuturor persoanelor îndurerate, și îi încredințez Domnului, pentru ca să găsească tăria de a continua opera de reconciliere începută de fr. Roger. Spre mângâiere în această încercare dureroasă, Sanctitatea Sa acordă binecuvântarea sa apostolică." (Mesaj datat 17 august 2005)

Mesajul Patriarhului ortodox Bartolomeu al Constantinopolului către Comunitatea din Taizé: "Har și pace de la Dumnezeu. Cu mare tristețe am aflat despre foarte tragica pierdere a preaiubitului și mult respectatului fondator al Comunității voastre, fr. Roger. Știm că moartea sa ilogică a afectat nu doar Comunitatea voastră, ci pe toți cei care l-au cunoscut și l-au iubit. În durerea și suferința voastră, dorim să vă transmitem condoleanțele noastre și ale Patriarhiei ecumenice. Fie ca Dumnezeu să dea odihnă veșnică sufletului fr. Roger, iar Comunității voastre tăria și înțelepciunea de a trece prin aceste momente dificile. Ne vom aminti întotdeauna de el pentru contribuția pe care a adus-o mișcării ecumenice și pentru iubirea pe care a avut-o față de tinerii din lumea întreagă. Transmitem încă o dată Comunității voastre din Taizé afecțiunea noastră și invocăm asupra voastră mila și iubirea infinite ale Dumnezeului Atotputernic." (Mesaj datat 18 august 2005)

Mesajul Patriarhului ortodox Alexei al Rusiei către capul comunității de la Taizé: "Dragă frate în Cristos! Am fost profund îndurerat când am aflat de tragica moarte a fondatorului comunității de la Taizé, fr. Roger Schutz, al cărui itinerar pământesc a fost un exemplu de trăire creștină, consacrându-se slujirii Domnului. Fr. Roger a fost cunoscut în lumea întreagă ca fondatorul Comunității de la Taizé, pe care a condus-o timp de mai bine de 60 de ani. Om al cuvintelor inspirate, om al rugăciunii, lucrător zelos în via Domnului, căutarea fără oboseală a relațiilor de pace și iubire dintre creștini și angajamentul său pentru transmiterea idealului creștin tinerilor Europei i-au adus un respect universal. Sunt convins că tragica moarte a fr. Roger este o pierdere imensă pentru întreaga lume creștină. Îmi exprim sincerele condoleanțe către toți membrii Comunității de la Taizé și mă rog pentru odihna fr. Roger, nou locuitor al cerurilor." (Mesaj datat 18 august 2005)

Mesajul Arhiepiscopului anglican Rowan Williams de Canterbury: "Dragi frați și surori, ca și voi toți, sunt încă uimit de teribila tragedie de săptămâna trecută. Dar astăzi avem ocazia nu doar să îl plângem pe fr. Roger, ci și să celebrăm extraordinarele sale roade. Foarte puțini oameni dintr-o generație reușesc să schimbe întregul climat al unei culturi religioase; dar fr. Roger a făcut-o. El a schimbat termenii de referință pentru ecumenism îndemnându-i pe creștinii de diverse confesiuni să trăiască o viață monastică împreună; el a schimbat imaginea creștinismului pentru nenumărați tineri; el a schimbat percepția Bisericilor despre prioritatea absolută a reconcilierii, mai întâi în Europa post-belică, apoi în întreaga lume. Și poate cel mai important: el a făcut acestea fără a avea vreo autoritate ierarhică, fără vreo poziție politică, fără susținerea vreunei instituții. Autoritatea sa era autentic monastică - autoritatea unui tată și a unui frate mai mare în credință. Viața și mărturia sa au reprezentat o adevărată provocare pentru toate instituțiile creștine. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru o viață ce a zguduit sentimentul de complacere din instituțiile noastre, nu în numele modei sau al unui radicalism naiv, ci tocmai în numele Evangheliei lui Isus. Viața fr. Roger va fi un dar durabil și ne rugăm ca frații de la Taizé să continue să ne dea astfel de daruri. Fiți siguri de iubirea și rugăciunile prietenilor voștri din Biserica Anglicană."

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1055, Ultimul acces: 2024-04-18 15:21:02