Taizé, micul Vatican - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Taizé, micul Vatican

[2005-08-17]
Ziarul de Iași a publicat astăzi un amplu material sub titlul "O ieșeancă a oripilat Europa". Articolul citează ample declarații ale pr. Cornel Cadar, directorul biroului de presă al Diecezei Romano-Catolice de Iași, care a fost timp de mulți ani responsabil diecezan cu tineretul, și care a și condus de două ori, în 1993 și 1994, grupul de tineri catolici care au participat la întâlnirile de la Taizé. Pr. Cornel a avut astfel ocazia să îl cunoască pe fr. Roger, iar declarațiile dânsului despre fr. Roger și despre Taizé le-am reunit în cele ce urmează.

"Fratele Roger era protestant calvin și la 20 de ani a avut pentru prima dată gândul să înființeze o mănăstire unde să se adune tineri creștini atât catolici, cât și protestanți. Este cu atât mai interesantă ideea pe care a avut-o acesta cu cât protestanții calvini nu au mănăstiri și nici călugări. La 25 de ani a reușit să-și pună în practică visul înființând această mănăstire de la Taizé, din Franța, unde în decursul a câteva zeci de ani, a atras milioane de adepți și s-a transformat într-o adevărată religie, promovând tocmai lipsa barierelor între religii, națiuni și grupuri sociale ori etnice. Acolo este un pelerinaj continuu, iar vara se adună în jur de 25.000 de tineri din toată lumea. Este o mănăstire deschisă cu misiunea de a aduna tinerii la rugăciune și dialog. Fratele Roger era liderul călugărilor acestei comunități care numără aproape 200 de frați în toată lumea. După părerea mea este o experiență extraordinară ceea ce se întâmplă acolo, locul fiind comparat de multe ori cu Vaticanul, iar fratele Roger cu Papa Ioan Paul al II-lea."

"Lucrul comun care se întâmplă în această comunitate este rugăciunea. Când grupurile de tineri ajung acolo fiecare optează pentru una dintre cele patru echipe. Astfel, este echipa de tăcere, unde tinerii se roagă singuri, fără să vorbească, o alta echipă tot de tăcere, dar tinerii se roagă în grup, o echipa de muncă ce ajută la bucătării, spălătorii, curățenie, grădinărit și alte munci fizice și o echipă de cateheză care ține conferințe, inițiază discuții și dialoguri. Seara, toată lumea se adună la rugăciunea comună care era condusă de fiecare dată de fratele Roger. L-am cunoscut ca fiind un om foarte cald, cu multă credință și iubire pentru tinerii adunați acolo, cu un discurs profund și întotdeauna cu un mesaj puternic. Tineri din întreaga lume se aduna de fapt la Taizé pentru a ajunge împreună la izvoarele credinței. De trei ori pe zi, tinerii participă la rugăciuni, împreună cu frații din comunitate, citesc, meditează ori învață cântece religioase specifice comunității. Tineri din peste 70 de țări ale lumii se întâlnesc, discută și schimbă opinii, leagă prietenii. Este o toleranță totală acolo și o înțelegere deplină între tinerii catolici, protestanți, ortodocși sau de alte religii."

Mai cităm la final o opinie exprimată acum câțiva ani de binecunoscutul pr. Constantin Galeriu: "Taizé pune în lumină o stare de spirit proprie, a comuniunii. Nu se încearcă nici o forma de prozelitism. Identitatea fiecăruia este păstrată și nu i se cere nimănui să renunțe la apartenența lui națională sau confesională. Fiecare confesiune - ortodoxă, catolică, protestantă - are la Taizé altarul său unde poate săvârși Sfânta Liturghie, în propria tradiție și limbă."

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1063, Ultimul acces: 2024-03-25 08:28:11