Slujbe pentru persoanele private de libertate in Arhiepiscopia Dunarii de Jos - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Slujbe pentru persoanele private de libertate în Arhiepiscopia Dunării de Jos

[2011-01-18]
Pomenirea minunii închinării cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru a prilejuit în ziua de 16 ianuarie numeroase manifestări liturgice, catehetice și filantropice. Ierarhii și preoții din Arhiepiscopia Dunării de Jos și din Episcopia Tulcii i-au vizat pe cei aflați în penitenciarele aflate în municipiile Galați, Brăila și Tulcea, informeaz㠄Ziarul Lumina”.
Sectorul Social-misionar al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în colaborare cu conducerea penitenciarelor, a organizat, cu ocazia acestei sărbători, programe pastoral-misionare și social-filantropice, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
După săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala arhiepiscopală din Galați, de către Înalt Preasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, chiriarhul locului a condus programul dedicat acestei zile de la unitatea de maximă siguranță din Galați. La eveniment au participat deținuții aflați la infirmeria penitenciarului, precum și cei care nu sunt vizitați niciodată.
Programul a debutat cu citirea proloagelor zilei, continuând cu lecturarea biblică a momentului în care s-a săvârșit întemnițarea Sfântului Apostol Petru și eliberarea lui miraculoasă, relatată în capitolul 12 din cartea Faptele Apostolilor. De asemenea, deținuții au cântat imne închinate Sfântului Petru, iar poetul Valeriu Barbu, aflat aici în detenție, a prezentat o poezie și un text de o profunzime teologică deosebită, scoțând în evidență rolul spiritual al acestei sărbători, și anume eliberarea de lanțurile vizibile și invizibile și eliberarea interioară și exterioară.
În cuvântul de învățătură, chiriarhul Dunării de Jos a evidențiat rolul spiritual și comunitar al lanțului de rugăciune și de fapte bune, ca o încingătoare a tuturor creștinilor.
De asemenea, toate persoanele aflate în detenție în această instituție au primit daruri. Manifestări asemănătoare s-au desfășurat și la penitenciarul din Brăila, delegat fiind părintele protoiereu Gheorghe Marinescu - Protoieria Brăila, însoțit de preoți capelani din municipiu.
Și la Penitenciarul pentru minori Tichilești, din județul Brăila, ziua pomenirii acestei minuni a debutat cu oficierea în capelă a Sfintei Liturghii, delegat al Arhiepiscopiei Dunării de Jos fiind preacucernicul părinte Ionel Rotaru, consilier eparhial, înconjurat de preoți slujitori ai capelelor sociale din eparhie. Și aici, parohiile implicate au oferit daruri și pachete cu alimente persoanelor private de libertate.
Vecernie arhierească la penitenciarul din Tulcea
La Tulcea au fost, de asemenea, acțiuni dedicate persoanelor private de libertate. Peste 200 de deținuți de la penitenciarul din Tulcea au participat duminică, 16 ianuarie, la slujba Vecerniei arhierești oficiate de Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, în capela cu hramul 'Sfinții Apostoli Petru și Pavel', din incinta penitenciarului.
După săvârșirea slujbei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, tâlcuind Evanghelia zilei - a celor zece leproși - și vorbind despre semnificația sărbătorii bisericești 'Închinarea lanțului Sfântului Apostol Petru', care are o legătură specială cu cei aflați în detenție.
Părintele capelan Nicu Partebună a mulțumit pentru vizita arhierească, a doua în decurs de o lună, după cea din preajma sărbătorilor de Crăciun. Au fost citite și rugăciuni de dezlegare, după care toți cei prezenți au primit un dar din partea Episcopului Tulcii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1348, Ultimul acces: 2024-06-24 06:58:41