Sfantul Antonie - modelul credintei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfântul Antonie - modelul credinței

[2011-01-17]
Sfântul Antonie cel Mare este de 1.700 de ani modelul credinței statornice în Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos. În lumea în care trăim, modelele Patericului egiptean ne sunt actuale, între care în prim-plan se înscrie cel al Sfântului Antonie cel Mare. De multe ori ne justificăm lipsa de credință prin contextul istoric și social, secularizant și globalizant în care trăim. Dacă vom coborî în timp, în epoca Sfântului Antonie cel Mare, vom vedea că societatea greco-romană era mult mai cosmopolită decât cea de astăzi și era mult mai greu să te afirmi ca un creștin autentic atunci decât acum, într-o lume care își fundamentează istoria dominantă pe societatea creștină chiar și secularizată de astăzi, construită în mileniul al doilea în Europa.
Sfântul Antonie se confrunta cu o societate ostilă creștinismului în care creștinii erau minoritari și în plină dezvoltare eclesială. În acest context, dacă vom citi astăzi viața Sfântului Antonie scrisă de Sfântul Atanasie cel Mare, Arhiepiscopul Alexandriei, vom vedea că avem înainte un model al păstrării credinței și al afirmării ei în Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, indiferent de timpul în care trăim. Cei 105 ani de viață ai Sfântului Antonie sunt un fenomen epocal în istoria creștinismului, deoarece modelul său de trăire ascetică a fost îmbrățișat, în cele 17 secole de când a trăit pe acest pământ, de milioane de monahi creștini de pe întreg mapamondul.
În primul rând, Sfântul Antonie este omul sfințeniei, al credinței și al urmării necondiționate a cuvintelor Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Ucenicii săi erau uimiți de modul cum el a ajuns la nepătimire, gândind permanent la Dumnezeu. De aceea, pentru noi este astăzi un model și o culme a vieții duhovnicești într-o societate în care reperele morale sunt tot mai puține și ar trebui să ne aplecăm cu mai multă stăruință asupra vieților sfinților pentru a ne împărtăși din comuniunea și dragostea lui Dumnezeu. Cinstindu-i pe sfinți și urmându-le exemplul, Îl cinstim și Îl urmăm pe Dumnezeu cu speranța că ne vom învrednici, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, să fim și noi 'prietenii și casnicii lui Dumnezeu', așa cum este Sfântul Antonie cel Mare, modelul credinței. (Articol publicat sub semnătura părintelui consilier patriarhal Ciprian Apetrei, în „Ziarul Lumina”, Ediția din 17 ianuarie 2011)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1340, Ultimul acces: 2024-06-08 10:08:28