Jurnalism si misiune in slujba Bisericii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Jurnalism și misiune în slujba Bisericii

[2011-01-14]
Cotidianul „Lumina” al Patriarhiei Române oferă cititorilor săi, zi de zi, informații cu conținut religios de actualitate din toate zonele țării, prin cele patru ediții regionale: cea de Moldova, cea de Transilvania, cea de Oltenia și cea de Banat, informează TRINITAS TV.
Înființarea unor subredacții ale cotidianului și a edițiilor regionale era necesară în primul rând pentru a reflecta mai în detaliu evenimentele care au loc zilnic în toate eparhiile Patriarhiei Române, nu numai în București și împrejurimi. Demersul a fost bine primit de cititorii cotidianului Bisericii Ortodoxe Române, în urma acestuia înregistrându-se o creștere a cererii de abonamente la nivel național.
„Proiectul nostru este de a avea un număr egal de ediții locale cu numărul de mitropolii care există. Până acum am reușit finalizarea a patru ediții locale. Aceste ediții respectă, pe de o parte, principiul jurnalistic al proximității, dar și un principiu practic al distribuției, în sensul că dacă nu distribuim cât mai aproape de centrul de distribuție nu putem ajunge în aceeași zi cu ziarul. De aceea, la ora actuală edițiile locale se tipăresc în patru tipografii. Edițiile locale au un trunchi comun, alcătuit din zece pagini, iar restul paginilor sunt editate local. Tirajele au crescut cu aproximativ 25% după edițiile locale. În București se tipăresc 16 500 de exemplare, Ediția Națională și Ediția de Oltenia, iar pentru Edițiile de Banat și Transilvania se tipăresc cam 5 000 de exemplare, Ediția de Moldova având aproximativ 3 500 de exemplare”, a spus domnul Cosmin Olinici, Consilier patriarhal – Publicațiile „Lumina”.
Prima ediție regională a cotidianului „Lumina” a fost cea de Moldova, celelalte trei fiind lansate anul trecut.
„Visul nostru este de a asigura autonomie totală redacțiilor. Ediția de Moldova fiind și cea mai veche și având și echipa inițială a numărului pilot, ei au autonomie completă. Ei sunt primul chip al visului nostru de a vedea ediții locale complet autonome”, a mai spus domnul Cosmin Olinici.
În viitor se dorește tipărirea unei ediții internaționale a hebdomadarului „Lumina de duminic㔠și, pentru a reflecta activitățile parohiilor ortodoxe românești din stânga Prutului, apariția unei ediții regionale de Moldova și Basarabia.
„Având în vedere că Biserica Ortodoxă nu se termină la granițele administrative ale României, un proiect pe termen lung este o ediție internațională atât pentru cotidianul „Ziarul Lumina”, cât și pentru „Lumina de Duminică”. Însă, pe termen scurt și mediu avem proiecte pentru ediția internațională a ziarului „Lumina de Duminic㔠și tot pe termen scurt și mediu este Ediția de Moldova și Basarabia”, a declarat domnul Cosmin Olinici.
„Lumina” este primul și, până acum, singurul cotidian creștin din România

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1399, Ultimul acces: 2024-06-09 21:06:26