Manastirea Vodita din judetul Mehedinti, in haine de sarbatoare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mănăstirea Vodița din județul Mehedinți, în haine de sărbătoare

[2011-01-14]
Mănăstirea Vodița din județul Mehedinți își sărbătorește, luni, 17 ianuarie, ocrotitorul spiritual, pe Cuviosul Antonie cel Mare. Cu acest prilej, Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de către Preasfințitul Nicodim , Episcopul Severinului și al Strehaiei, după cum ne informează episcopiaseverinului.ro.
Mănăstirea Vodița este cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar și totodată primul așezământ monahal din țara noastră administrat autonom (samovlastie) după regulile bisericii orientale stabilite de Sfântul Vasile cel Mare. Așezământul a fost întemeiat în secolul al XIV-lea, pe teritoriul comunei Vârciorova, în apropierea frontierei dintre imperiul Austro-Ungar și Țara Românească. Mănăstirea a fost ridicată între anii 1370 - 1372 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala Voievodului Vladislav I.
La această mănăstire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Țara Românească.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8284, Ultimul acces: 2024-06-07 02:45:04