Liturghii arhieresti la Saliste si Copsa Mica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Liturghii arhierești la Săliște și Copșa Mică

[2011-01-14]
Preasfințitul Andrei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie de sărbătoarea 'Soborul Sfântului Ioan Botezătorul' în orașul Săliște, județul Sibiu. În duminica de după Botezul Domnului, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Copșa Mică, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.
Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte pr. prof. dr. Vasile Mihoc, pr. prof. dr. Aurel Pavel, ambii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Andrei Șaguna' din Sibiu, și alți preoți slujitori, PS Andrei Făgărășanul a oficiat Sfânta Liturghie și a vorbit credincioșilor prezenți în Biserica 'Sfântul Ioan Botezătorul' din orașul Săliște despre viața și activitatea marelui prooroc, înaintemergător al Mântuitorului Hristos.
Și credincioșii parohiei din Copșa Mică, ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul, au avut posibilitatea ca, în duminica de după Botezul Domnului, să participe la Liturghia arhierească, să se roage împreună cu soborul de preoți și diaconi și să fie binecuvântați.
Chemarea la pocăință
În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop a vorbit credincioșilor din Copșa Mică despre chemarea la pocăință pe care a adus-o Sfântul Ioan Botezătorul în activitatea sa, pe Valea Iordanului.
'Până la Sfântul Ioan Botezătorul, nici un prooroc al Vechiului Testament și nici un învățător de lege n-a făcut faptele pe care le-a făcut el. Acest mare prooroc a intrat în istoria mântuirii noastre ca un om deosebit pentru că, în primul rând, i-a pus pe cei din vremea sa să recunoască faptul că sunt păcătoși. Așadar, una dintre condițiile mântuirii noastre este să recunoaștem că suntem păcătoși. De multe ori mergem la spovedanie fără să fim conștienți de starea noastră păcătoasă. Trebuie să recunoaștem că în orice clipă săvârșim păcate, fie cu fapta, fie cu gândul. În Vechiul Testament, preoții aduceau jertfe în fiecare zi pentru păcatele copiilor lor', a spus PS Andrei Făgărășanul.
'Una dintre cele mai mari minuni'
În continuarea cuvântului de învățătură, PS Episcop Andrei Făgărășanul a amintit principalele repere din activitatea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. 'Acest mare prooroc a început să propovăduiască în Valea Iordanului, predicând învățătura despre iertarea păcatelor. Locuitorii Ierusalimului veneau să asculte predica sa, iar cei care mergeau doar din curiozitate sau doreau să-l prindă în cuvântul său și să-l acuze că predică ceva diferit de învățătura Vechiului Testament erau mustrați de el prin cuvintele 'pui de vipere, unde veți fugi de mânia lui Dumnezeu?'. Sfântul Ioan îi boteza pe oameni cu apă, dar spunea că după el va veni Iisus Hristos, Care va boteza cu Duh Sfânt. Vorbea despre venirea lui Mesia, Mântuitorul lumii. La întâlnirea cu Mântuitorul, Sfântul Ioan Botezătorul L-a recunoscut ca 'Mielul lui Dumnezeu', Cel ce ridică păcatele lumii. În Valea Iordanului s-a înfăptuit una dintre cele mai mari minuni de pe pământ: Fiul lui Dumnezeu S-a lăsat botezat de om', a mai spus PS Andrei Făgărășanul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1417, Ultimul acces: 2024-06-14 10:07:01