Doua veacuri de existenta a Bisericii „Sfantul Nicolae“ din parohia Popricani, Protopopiatul Iasi 1 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Două veacuri de existență a Bisericii „Sfântul Nicolae“ din parohia Popricani, Protopopiatul Iași 1

[2011-01-14]
Biserica 'Sfântul Ierarh Nicolae' din parohia Popricani, Protopopiatul Iași 1, va marca duminică 200 de ani de existență. Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.
Biserica 'Sfântul Ierarh Nicolae' din comuna Popricani aniversează duminică două secole de existență. Programul liturgic va începe la ora 8:00, cu slujba Utreniei, și va continua la ora 9:30 cu Sfânta Liturghie, care va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. După slujba de Te Deum va fi oficiat Parastasul pentru ctitorii sfântului lăcaș. 'Când vorbim de Biserică, vorbim de Însuși Dumnezeu, știind ca ea este casa în care ne putem întâlni cu Mântuitorul sufletelor noastre. De-a lungul timpului, ierarhii și preoții care au slujit în această parohie au fost conștienți de importanța misiunii lor și au contribuit la propășirea Bisericii lui Hristos, la ridicarea duhovnicească și culturală a neamului din care au răsărit ca niște luminători vrednici', spune pr. paroh Alexandru Argatu. Biserica parohiei Popricani și Școala Generală Popricani dezvoltă de mai mulți ani un parteneriat care se concretizează în participarea elevilor la Sfânta Liturghie. La praznicele mari de peste an copiii susțin momente artistice cu caracter religios, în biserică sau la școală. Părintele paroh este prezent în viața elevilor și le binecuvintează fiecare început de an școlar.
Biserica s-a zidit în 1810
Moșierul Pașcanu a adus pe moșia sa familia Roșu, pe care a împroprietărit-o într-un loc cunoscut ca 'Fundătură'. Din această familie au slujit la biserica parohiei Popricani patru generații de preoți. Biserica 'Sfântul Ierarh Nicolae' a fost zidită în anul 1810 de către Dumitru și Pulheria Pașcanu. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial sfântul lăcaș a fost distrus în proporție de 50%. Biserica a fost reconstruită ulterior de un șantier al statului care reabilita casele sătenilor, afectate de război. Între anii 1984-1987 lăcașul de închinăciune a fost renovat și pictat sub îndrumarea părintelui paroh Alexandru Argatu. Între anii 2007-2008 s-au efectuat lucrări și pentru amenajarea interioară a bisericii, montându-se mobilier nou. S-au făcut anexe, s-au împrejmuit cimitirul și curtea bisericii. Tot în această perioadă s-au ridicat troițele din curtea sfântului lăcaș și din centrul satului. 'Prin biserică se înțelege 'adunarea credincioșilor și unitatea sufletului' (Sfântul Macarie). La fel s-au adunat enoriașii acestei parohii, unindu-se sufletește în rugăciunile lor pentru a reamenaja și a menține această biserică', a spus pr. paroh Alexandru Argatu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9712, Ultimul acces: 2024-06-14 00:49:15