Cerc pastoral in Protoieria III Capitala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cerc pastoral în Protoieria III Capitală

[2011-01-14]
La sediul Protoieriei III Capitală a avut loc, ieri, 13 ianuarie, un cerc pastoral, în cadrul căruia a fost dezbătută problema indiferentismului religios, informeaz㠄Ziarul Lumina”. Părintele Sorin Dobre de la Parohia Bărbătescu Vechi a susținut referatul 'Indiferentismul religios - Fenomen și realitate a societății contemporane. Soluții și modalități de răspuns ale Bisericii'.
În deschiderea cercului pastoral-misionar, părintele protoiereu Dinu Pompiliu a evidențiat, în cuvântul său, importanța dezbaterii unei asemenea teme în contextul actual al societății noastre.
În continuare, părintele Sorin Dobre a arătat că indiferentismul ucide încet și lent caractere altminteri religioase prin definiție și că indiferentismul este considerat păcat împotriva lui Dumnezeu. 'Indiferentismul este considerat un păcat împotriva primei porunci care se referă la iubirea lui Dumnezeu, în sensul că neglijează iubirea dintâi a Acestuia, Îi neagă inițiativa și puterea, dar și refuză răspunsul ce se cuvine acestei chemări dumnezeiești. Părinții filocalici l-au desemnat prin acedie sau lene spirituală care degenerează în respingerea darurilor lui Dumnezeu și refuz constant a tot ceea ce vine de la El. Este asimilabil orgoliului care te duce la ură față de Dumnezeu. Sfântul Grigorie de Nazianz desemnează prin acest termen nehotărârea, iar Sfinții Atanasie și Vasile cel Mare o leagă de oboseala minții și a spiritului, de plictis și amorțeală. Termenul este consacrat de Evagrie Ponticul, care îl definește ca fiind o ispită îndreptată împotriva călugărilor și o situează în rândul păcatelor capitale, alături de lăcomie, desfrâu, zgârcenie, tristețe, mânie și slava deșartă. Sfântul Ioan Scărarul o definește ca o rupere a voinței trupești de voința minții. Remediile Sfinților Părinți erau rugăciunile intense și variate. Dacă în trecut acedia consacra flagelul unei perioade nereligioase, deoarece acedia presupunea pierderea unei savori, a unei bucurii sau harisme duhovnicești, indiferentismul considera că valorile religioase aparțin trecutului, fiind înlocuite cu alte valori adesea nonvalori', a arătat părintele Sorin Dobre.
Prin indiferenți religioși se înțeleg cei care nu Îl caută deloc pe Dumnezeu și nu se interesează de valorile credinței. Fenomenul religios, a mai spus părintele referențiar, se caracterizează prin adeziunea voluntară a eu-lui la dorul după Dumnezeu și, implicit, la recunoașterea corpusului de reguli credale. În continuare, părintele Sorin Dobre a prezentat o istorie a fenomenului indiferentismului religios și cauzele care au determinat apariția acestui fenomen. 'Un răspuns mai ferm și autoritar se așteaptă din partea noastră în condițiile în care diagnosticul lipsei de credință generează acest fenomen. Intensificarea catehezei și a dialogului pe teme creștine, precum și legătura mai vie și dinamica cu cei pe care îi numim enoriașii noștri, în diferite contexte, pot contribui la o detensionare a crizei și la o mai bună cunoaștere a fenomenului. Principial și onest din partea noastră este să recunoaștem această rană de pe trupul Bisericii și, cu harul lui Dumnezeu, să ne facem tuturor toate pentru a-i dobândi pe toți', a concluzionat părintele slujitor de la Parohia Bărbătescu Vechi.
Indiferentismul religios poate fi înlăturat prin conștientizarea misiunii preoțești
Indiferentismul religios, a spus părintele Tache Sterea de la Parohia 'Manu Cavafu' și profesor la Facultatea de Teologie 'Justinian Patriarhul' din București, este o mare problemă cu care se confruntă Biserica. 'Ne putem întreba ce soluții avem la îndemână ca să putem evita indiferentismul religios. Răspunsul nu poate fi decât unul singur. Bineînțeles, acest răspuns unic poate fi nuanțat într-o multitudine de forme. Dar răspunsul unic pornește de la noi și ne are ca subiecte pe noi și modul în care ne desfășurăm activitatea la parohiile noastre. Adică, în momentul în care ceea ce facem noi nu este teorie sau doar o obligație profesională, ci un fapt de viață, din momentul în care suntem conștienți de această realitate fundamentală și vom reuși să o transmitem și credincioșilor noștri, cel puțin pentru cei care frecventează sau sunt apropiați de Biserică, indiferentismul religios nu va mai constitui o ispită. Deci, ca întotdeauna, cheia problemei se află tot la noi. Prestația noastră lămurește și evită problema indiferentismului sau prestația noastră, din nefericire, poate cultiva indiferentismul', a arătat părintele Tache Sterea. Au urmat, apoi, discuții privind tema cercului pastoral-misionar și, de asemenea, au fost abordate diferite probleme pastorale și administrative.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1430, Ultimul acces: 2024-06-14 04:52:44