Prima biblioteca romaneasca din Spania - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Prima bibliotecă românească din Spania

[2011-01-13]
Românii din Torrejon de Ardoz, Madrid, au, începând cu data de 19 decembrie 2010, prima bibliotecă de carte românească din Spania, informează 'Ziarul Lumina'. Asociația 'Miorița' din Torrejon de Ardoz, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a inaugurat acest edificiu în prezența mai multor oficialități din țară, dar și din Spania, printre care și parohul bisericii românești din localitate, părintele Mihai Cătălin Savu.
Biserica Parohiei ortodoxe române 'Sfântul Mare Mucenic Pantelimon' din Torrejon de Ardoz a fost, recent, gazda unui eveniment cultural: inaugurarea unei biblioteci de carte românească.
La ceremonie au participat o delegație a DRP condusă de secretarul de stat Eugen Tomac, primarul orașului Sulina, Aurel Dumitriu, directorul de emigrație al Primăriei din Torrejon, Marius Ioan, consilierul de emigrație al primarului din Torrejon, Ignacio Vazquez, directorul general al comunității din Madrid, Pablo Gomez Tavira, președinta Asociației 'Miorița', Ionela Petre, parohul bisericii românești din Torrejon, Mihai Cătălin Savu. Cu această ocazie, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni a transmis și mesajul de felicitare al prim-ministrului Emil Boc cu prilejul inaugurării bibliotecii. Toți cei prezenți la eveniment au subliniat rolul extrem de important pe care îl au asociațiile românilor din Spania pentru protejarea și promovarea limbii și culturii române. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a donat peste 6.000 de cărți românești comunității din Torrejon.
Activități ale românilor
Asociația Europeană 'Miorița' din Madrid și Parohia ortodoxă din Torrejon de Ardoz desfășoară mai multe activități în favoarea românilor ortodocși din diaspora.
Astfel, românii care se află în această parte a Spaniei au posibilitatea să beneficieze de un curs de limba spaniolă - online, curs de ospătari - online, curs de limba română pentru copii, curs de informatică - începători în Madrid, consultanță juridică (cu programare), ajutor în căutarea unui loc de muncă și realizarea unui CV, atelier de pictură pentru copii în Torrejon de Ardoz, clubul femeii - întâlniri săptămânale, cor pentru copii în Torrejon de Ardoz.
Toate activitățile și serviciile sunt gratuite și sunt oferite cu sprijinul Agenției Regionale de Imigrație din Comunitatea Madrid și Consiliul de Imigrație din Torrejon de Ardoz.
Activitățile se desfășoară la sediile asociației din Madrid, C/Río de Oro, nr. 3-5, Stația de metrou Oporto (L5, L6), autobuze 34, 35, 55, 81, 108, 118 (Stația Oporto) și în Torrejon de Ardoz, C/Solana, nave 13 (autobuze Circular 1, L2).
Totodată, Biserica 'Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon' din Torrejon de Ardoz, Cartier Parque de Cataluna, C/Solana, nave 13 (autobuze Circular 1, L2), îi anunță pe credincioșii români că programul săptămânal al sfintelor slujbe este vinerea, când se săvârșește Acatistul Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, sâmbăta are loc slujba Vecerniei, iar duminica au loc Utrenia și Sfânta Liturghie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1517, Ultimul acces: 2024-06-15 05:48:33