Se implineste un drum inceput cu Conciliul Vatican II (II) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Se împlinește un drum început cu Conciliul Vatican II (II)

[2011-01-13]
- Există diferență între abordarea cu o societate secularistă și aceea cu o societate secularizată?
- Secularismul este apendicele fenomenului secularizării, s-ar putea spune acutizarea lui. Desigur, trebuie deosebite cele două dimensiuni. Secularizarea ca atare este un fenomen foarte complex; secularismul în schimb este acea acutizare care a dus la formele de relativism, de autonomie exasperată pe care omul consideră că o are și care ajunge să alimenteze numai dreptul individual, uitând responsabilitatea socială. Se reclamă drepturi care nu există în virtutea presupusei autonomii de toți și de orice, în primul rând de Dumnezeu însuși.
- Cum va răspunde dicasterul dumneavoastră la aceste provocări?
- Înainte de toate vom încerca să avem un tablou complet al diferitelor inițiative - și sunt deja atâtea - în desfășurare în Biserică pe cele cinci continente. Știm că există grupuri și mișcări foarte bine organizate, născute în timpurile Papei Ioan Paul al II-lea cu intenția de a promova și a susține noua evanghelizare. Multe din acestea, de exemplu, lucrează deja în universități, în campusuri, mai ales în Statele Unite. Există alte realități asemănătoare, născute în America Latină și deja răspândite în diferite alte continente, chiar în unele țări europene. Există o mare bogăție de mișcări laicale care au ca scop specific noua evanghelizare. Există planuri pastorale diecezane dedicate acestui scop. Dar toate acestea sunt destul de fragmentare. Așadar, primul obiectiv al dicasterului este de a cunoaște realitățile pe teren pentru a armoniza și a susține eforturile tuturor, depășind caracterul fragmentar și promovând o mare unitate. Intenția este aceea de a favoriza complementaritatea fiecărui grup. Lumea de astăzi are nevoie de semne, și de semne unitare: semn de unitate este tocmai mărturia unei Biserici care înaintează pe drumul noii evanghelizări. Așadar, a lucra împreună, respectând și valorizând carisma fiecăruia.
- Cum veți reuși să realizați această muncă de cunoaștere capilară?
- Am intenția să merg pentru a cunoaște aceste organisme în realitatea în care lucrează. Am vizitat deja foarte multe țări, am avut reuniuni importante cu diferiți Episcopi. Am început să lucrăm atunci când încă nu aveam din punct de vedere fizic un sediu. Voi fi în călătorie încontinuu prin lume, cu scopul de a-i întâlni pe protagoniștii noii evanghelizări și de a avea cu ei discuții de lucru și dezbateri publice.
- Ați putut găsi interes și așteptări pentru primii pași ai acestui dicaster?
- Aș spune că da. Am adunat multe glasuri pozitive în jurul acestui eveniment. Există multă așteptare, nu numai în Biserică, și atâta curiozitate, nu numai în lume.
- Există o imagine simbolică ce reprezintă activitatea noului organism?
- Am ales Sagrada Familia a lui Anton Gaudi, reprezentată în confruntarea sa cu metropola spaniolă. Se înalță semeață în inima orașului secularizat și vrea să reprezinte un mesaj foarte concret. Este o invitație de a folosi un limbaj nou pentru a umple spațiul enorm care, fără Biserică, ar rămâne ca un gol în însăși inima orașului. Dar trebuie să fie un limbaj în continuitate cu tot ceea ce ne-a precedat, cu ceea ce constituie patrimoniul bogat al credinței noastre. Sagrada Familia este de fapt o catedrală modernă. Însă toți o recunosc ca biserică pentru că a păstrat în ea caracteristicile esențiale care de aproape două mii de ani au exprimare în arta sacră. Sunt convins că un oraș fără semnul prezenței celui care vestește Evanghelia, invitându-i pe oameni să nu se oprească la dimensiunea orizontală a existenței ci să-și îndrepte privirea în sus, este un oraș care are înlăuntrul său un gol profund. Pentru că nu este deschis la speranță. Nu vrem ca oamenii contemporani ai noștri să simtă acest gol. Pentru aceasta suntem convinși că nu trebuie să lipsească niciodată cel care vestește omului sensul profund al vieții, mărturisind noutatea lui Isus Cristos.
- Este un gol care se simte tot mai mult pe bătrânul continent.
- În era globalizării este greu de vorbit despre continente bătrâne și noi. Desigur referința este la Europa; și este clar că ea va avea din partea noastră o atenție deosebită, dacă nu și pentru că este mai apropiată și fizic. În Europa observăm în mod dramatic o creștinofobie crescândă care se manifestă și în țări cu tradiție creștină antică. Ne preocupă mult. Așadar simțim mai mult nevoia de a fi prezenți și de a face recunoscută misiunea Bisericii prin ceea ce este realmente, nu prin modul în care este adesea prezentată în manieră deformată.
- Vă gândiți și la moduri noi de a răspândi Evanghelia?
- Desigur. Iată aici un alt teren de colaborare și de coresponsabilitate cu dicasterele din Curie, în acest caz cu Consiliul Pontifical al Comunicațiilor Sociale. Va trebui să înaintăm împreună. Lucrăm și ideile nu lipsesc.
Legături:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1471, Ultimul acces: 2024-06-15 00:56:00