Papa a explicat purgatorul prin experienta unei sfinte - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa a explicat purgatorul prin experiența unei sfinte

[2011-01-13]
În 1473, însă, a primit "o viziune atât de clară a mizeriilor și a defectelor ei și, în același timp, a bunătății lui Dumnezeu, încât aproape că a leșinat. A fost atinsă în inimă de această cunoaștere de ea însăși, a vieții goale pe care o ducea și a bunătății lui Dumnezeu. Din această experiență s-a născut hotărârea care a orientat întreaga ei viață, exprimată în cuvintele: 'Gata cu lumea, gata cu păcatele'". Convertirea trăită în acea zi a devenit inspirația pentru a înțelege purgatoriul. Papa a subliniat că Ecaterina nu a primit niciodată "revelații specifice despre purgator sau despre sufletele care se purifică acolo", dar cu toate acestea tema a constituit un element central în scrierile ei, și "modul de a descrie [purgatorul] are caracteristici originale față de epoca ei".
Prima dintre aceste caracteristici originale se referă la înțelegerea purgatorului ca un "foc interior", mai degrabă decât ca un loc fizic. "În timpul ei era reprezentat îndeosebi cu recurgerea la imagini legate de spațiu: se imagina un anumit spațiu, unde ar fi purgatorul. La Ecaterina, în schimb, purgatorul nu este prezentat ca un element al peisajului din măruntaiele pământului: este un foc care nu este exterior, ci interior. Acesta este purgatorul, un foc interior. Sfânta vorbește despre drumul de purificare a sufletului spre comuniunea deplină cu Dumnezeu, pornind de la propria experiență de profundă durere pentru păcatele comise, în confruntare cu iubirea infinită a lui Dumnezeu". Astfel, înțelegerea ei cu privire la purgator a fost legată de propria ei experiență privind bunătatea lui Dumnezeu, "distanța infinită a propriei vieți de această bunătate și focul arzător în interiorul ei. Și acesta este focul care purifică, este focul interior al purgatorului".
Aceasta este o altă trăsătură originală la Sf. Ecaterina: "Sfânta noastră pornește de la propria experiență interioară a vieții sale în drum spre veșnicie. Sufletul - spune Ecaterina - se prezintă la Dumnezeu încă legat de dorințele și de pedeapsa care derivă din păcat, și acest lucru îi face imposibil să se bucure de vederea beatifică a lui Dumnezeu. Ecaterina afirmă că Dumnezeu este atât de curat și sfânt încât sufletul cu petele păcatului nu poate să stea în prezența maiestății divine. Și noi simțim cât suntem de distanți, cât suntem de plini de atâtea lucruri, astfel încât nu îl putem vedea pe Dumnezeu. Sufletul este conștient de iubirea imensă și de dreptatea perfectă a lui Dumnezeu și, prin urmare, suferă pentru că nu a răspuns în mod corect și perfect acestei iubiri, și tocmai iubirea însăși a lui Dumnezeu devine flacără, iubirea însăși îl purifică de crustele sale de păcat".
Papa a concluzionat subliniind lecțiile care pot fi învățate de la Sf. Ecaterina: "Cu viața ei, Sf. Ecaterina ne învață că noi cu cât îl iubim mai mult pe Dumnezeu și intrăm în intimitate cu El în rugăciune, cu atât El se face mai cunoscut și aprinde inima noastră cu iubirea Lui. Scriind despre purgator, Sfânta ne amintește un adevăr fundamental al credinței care devine pentru noi invitație la a ne ruga pentru răposați pentru ca să poată ajunge la vederea fericită a lui Dumnezeu în comuniunea sfinților. Apoi, slujirea umilă, fidelă și generoasă, pe care sfânta a adus-o întreaga sa viață în spitalul din Pammatone este un luminos exemplu de caritate pentru toți și o încurajare în special pentru femeile care dau o contribuție fundamentală societății și Bisericii cu lucrarea lor prețioasă, îmbogățită de sensibilitatea lor și de atenția față de cei mai săraci și mai nevoiași".
Legături:
Textul integral al audienței generale

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1524, Ultimul acces: 2024-06-15 05:30:28