Se implineste un drum inceput cu Conciliul Vatican II (I) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Se împlinește un drum început cu Conciliul Vatican II (I)

[2011-01-12]
- Ce mesaj a dorit să dea Papa instituind un dicaster pentru a promova noua evanghelizare?
- Este necesară o premisă. Întemeierea dicasterului este ca o încheiere ideală a unui drum care a început cu Conciliul al II-lea din Vatican. În mintea Papei Ioan al XXIII-lea trebuia să fie un Conciliu în măsură să vorbească despre Dumnezeu lumii contemporane. În discursul de inaugurare nu întâmplător Papa Roncalli a amintit că nu se schimbă niciodată conținuturile mesajului creștin; ceea ce se schimbă este eventual modul de a le transmite, pentru ca lumea contemporană să le poată înțelege fără răstălmăciri. Este un drum care pornește de la Dei Verbum și apoi continuă cu Lumen gentium. Biserica, păstrătoarea Cuvântului lui Dumnezeu, îl transformă în lumină a neamurilor, așa cum a amintit Papa Benedict al XVI-lea la Liturghia din ziua Epifaniei. Și nu uită să fie ad gentes, adică în misiune continuă. Și astăzi ea intră în dialog cu lumea contemporană. Și este conștientă că trebuie să găsească forme noi pentru acest dialog, în așa fel încât fie mai comprehensibilă pentru omul de astăzi. Așadar, drumul noii evanghelizări este un drum marcat de Vatican II care ajunge la împlinire - așa cum a voit Papa să ne explice - dar pentru a porni din nou spre noi orizonturi.
- După adunarea conciliară, în anul 1973, Papa Paul al VI-lea a convocat Sinodul Episcopilor despre Evanghelizare și în anul 1974 a publicat exortația apostolică Evangelii nuntiandi. Era vorba deja de indicații precise cu privire la ruta care trebuie urmată?
- Evangelii nuntiandi este un document fundamental în viața Bisericii. Își păstrează și în zilele noastre toată actualitatea sa. De altfel Papa Benedict al XVI-lea citează de mai multe ori acest document în scrisoarea cu care a instituit dicasterul nostru. Așadar, trebuie să fie considerat fără îndoială o etapă importantă în drumul spre crearea noului consiliu pontifical.
- Apoi a venit Papa Ioan Paul al II-lea, care cu intuiția sa profetică a creat expresia "noua evanghelizare".
- Nu numai atât. În tot timpul pontificatului său, Papa Wojtyla a continuat să insiste pe noua evanghelizare, care în unele contexte a fost pe larg demarată. Toate acestea, în continuitatea magisteriului pontifical, conduc drept consecință directă la dicasterul nostru. Papa Benedict al XVI-lea l-a instituit cu misiunea specială de a regândi și a realiza noua evanghelizare, implicând întregul episcopat mondial.
- Ce înseamnă asta?
- E vorba de misiunea principală a acestui Consiliu Pontifical. Și este deosebit de importantă deoarece înseamnă căutarea constantă a confruntării cu Conferințele Episcopale. De fapt, și ele sunt chemate să constituie în interiorul structurilor lor un oficiu asemănător cu al nostru. O lucrare care va asuma toată relevanța sa în pregătirea și în desfășurarea Sinodului Episcopilor din anul 2012, dedicat tocmai temei noii evanghelizări.
- În această implicare sunt cuprinse și celelalte dicastere din Curia Romană?
- Desigur. Evanghelizarea străbate transversal toată slujirea pe care Curia o desfășoară pentru Papa și pentru Biserică. Și nu ar putea să fie altfel, dat fiind faptul că e vorba de însăși inima misiunii Bisericii. Papa este primul care vestește Evanghelia. Apoi sunt Episcopii, cu propria preoțime, cu călugării, călugărițele, laicii. Așadar este inevitabil ca, în slujirea pe care Curia o aduce Papei, evanghelizarea să fie pe primul loc. Este clar că există câteva dicastere cu care noi vom fi chemați să colaborăm mai strâns într-un spirit de complementaritate. Mă gândesc, de exemplu, la Consiliul Pontifical al Culturii, care a deschis un spațiu, "curtea neamurilor", pentru a permite să se pună problema despre Dumnezeu celui care este departe. Însă dicasterul nostru trebuie să meargă pe un alt front. Noi suntem chemați să îl vestim din nou pe Cristos, să repropunem Evanghelia celui care deja are credința. Suntem chemați să revigorăm spiritul misionar: spiritul care duce spre atâția creștini deveniți din păcate indiferenți, spre atâția botezați care astăzi au pierdut credința.
- Dar cum să acționezi într-o lume cum este cea actuală, caracterizată de situații sociale și religioase așa de diversificate?
- Desigur, într-o fază de globalizare cum este cea pe care o trăim este greu de crezut că marile probleme ale metropolelor din lume nu sunt egale. Vorbesc despre toate problemele: așadar și despre cea a credinței care trebuie revigorată sau reconstruită. Vom căuta înainte de toate să vorbim creștinilor din Bisericile cu origine mai veche. Iată pentru ce Occidentul este mai ușor identificat ca obiectiv principal al misiunii noastre. Vorbim despre creștini și despre Biserici care trăiesc în teritorii plăsmuite de creștinism.
- Aici este diferența față de dicasterul misionar Propaganda fide?
- Desigur că e vorba de misiuni diferite. Propaganda fide trebuie să ducă prima vestire. Tot așa cum despre prima vestire e vorba pentru dicasterul culturii, prin acea lume foarte deosebită exprimată prin instrumentele de cunoaștere proprii ale filozofiei, artei și așa mai departe. Aș spune că misiunea noastră este mult mai ad intra: o angajare capilară care merge de la comunitățile parohiale la diferitele realități care lucrează în Biserică având dorința de a da mărturie despre propria credință.
(Sursa: vedeți aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1523, Ultimul acces: 2024-06-24 16:21:35