Vaticanul a negat implicarea sa in serialul despre exorcism produs de Discovery Channel - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Vaticanul a negat implicarea sa în serialul despre exorcism produs de Discovery Channel

[2011-01-12]
La doar câteva zile după ce Discovery Channel a anunțat că s-a asociat cu Vaticanul pentru a produce un serial TV ale cărui episoade vor prezenta cazurile de exorcism investigate în trecut de Biserica Catolică, reprezentanții Sfântului Scaun au negat existența unei colaborări cu postul american.
"Nici statul Vatican, nici Sfântul Scaun nu au fost de acord cu această colaborare", a declarat, marți, pentru agenția de presă italiană ANSA, ofițerul de presă al Vaticanului, referindu-se la presupusul parteneriat dintre Discovery Channel și Biserica Catolică, încheiat cu scopul de a produce un serial de 10 episoade, intitulat "The Exorcist Files".
Reprezentanții postului Discovery au anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că serialul "The Exorcist Files" va prezenta în episoadele sale cazuri neobișnuite - case bântuite, posesiuni demonice - ce au fost anchetate, în trecut, de Biserica Catolică. Potrivit declarațiilor reprezentanților postului Discovery, serialul va conține secvențe filmate în Arhivele secrete ale Vaticanului și interviuri cu cei mai de seamă exorciști din Biserica Catolică, care sunt experți în religie și care apar extrem de rar sau deloc în mass-media.
Marți, părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, a spus însă că declarațiile directorilor postului Discovery despre implicarea Bisericii Catolice în acest proiect sunt "false". Reprezentanții Sfântului Scaun au negat informația potrivit căreia ar fi aprobat un astfel de proiect. Ei afirmă, totodată, că anunțul făcut de Discovery Channel este "incorect", deoarece în structurile Vaticanului nu există niciun grup de preoți care să fie recunoscuți oficial în calitate de exorciști.
Ritualul de exorcizare implică o serie de gesturi și de rugăciuni prin care se invocă puterea lui Dumnezeu cu stopul de a opri influența "demonilor" asupra victimelor pe care le posedă. În cadrul Bisericii Catolice, toți preoții pot, în teorie, să practice exorcismul, însă în realitate, doar câțiva se ocupă cu această practică. Acești preoți trebuie să primească mai întâi permisiunea din partea episcopului local pentru a putea să practice tehnicile acestui ritual. După obținerea autorizației, preoții pot să practice exorcizarea în diocezele lor, nu în interiorul Vaticanului.
Vorbind despre implicarea preoților catolici în serialul "The Exorcist Files", creatorul și producătorul acestuia, Gary Auerbach, a declarat că fiecare dintre acei preoți trebuie să obțină permisiunea din partea episcopului local. Auerbach a precizat, totodată, că s-a întâlnit cu câțiva oficiali de la Vatican pentru a discuta despre proiectul său, recunoscând cu această ocazie că nu s-a semnat niciun contract oficial între Discovery Channel și Vatican.
Potrivit presei americane, Discovery Channel a modificat pe site-ul său oficial articolul prin care se anunța lansarea serialului, precizând că nu a intenționat să exagereze nivelul de implicare al Vaticanului în acest proiect.
Primul sezon al serialului "The Exorcist Files" va debuta în această primăvară pe Discovery Channel, însă data la care va fi difuzat primul episod nu a fost anunțată deocamdată. (Mediafax)

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1543, Ultimul acces: 2024-06-24 08:58:59