Sfantul Antipa de la Calapodesti cinstit in bisericile din tara Biserica Ortodoxa Romana il va sarbatori maine, 10 ianuarie, pe Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodesti. - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfântul Antipa de la Calapodești cinstit în bisericile din țară Biserica Ortodoxă Română îl va sărbători mâine, 10 ianuarie, pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești.

[2011-01-09]
Născut, în anul 1816, în satul Calapodești din județul Bacău, cuviosul Antipa a intrat în monahism la mănăstirea Căldărușani, la vârsta de 20 de ani.
După 2 ani a plecat la muntele Athos și s-a stabilit la schitul românesc Lacu. A viețuit încă 4 ani la mănăstirea Esfigmenu, iar în anul 1860 s-a reîntors în Moldova. În această perioadă a stat la Iași o vreme, la schitul Bucium. Se îndreaptă apoi spre Rusia, în vederea strângerii de ajutoare pentru Schitul Prodromu. S-a oprit la Kiev, pentru a se închina moaștelor Sfinților din Lavra Peșterilor, după care a pornit spre Moscova, și în cele din urmă spre Petersburg, stabilindu-se spre sfârșitul vieții la Mănăstirea Valaam, în apropiere de Finlanda, unde a avut foarte mulți ucenici, după cum a spus părintele profesor Ion Vicovan, prodecanul Facultății de Teologie Ortodox㠄Dumitru Stăniloae” din Iași pentru Radio TRINITAS.
Sfântul Cuvios Antipa va fi cinstit, în mod deosebit, la Mănăstirea „Christiana” din Capitală, care adăpostește, din anul 2002, fragmente din moaștele sale. El este și ocrotitorul Paraclisului Reședinței mitropolitane de la Mănăstirea Bucium, din Iași. Lăcașul a fost sfințit pe 10 ianuarie 2005 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
De asemenea, Paraclisul Centrului Eparhial Roman îl are ca ocrotitor pe Sfântul Antipa și, cu acest prilej, aici va fi oficiată o slujbă specială, după cum a declarat pentru Radio TRINITAS părintele Constantin Gherasim, consilier pe probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
„La orele 06:00 dimineața, în cadrul acestei ceremonii religioase se va citi slujba și Acatistul Sfântului Cuvios Antipa întocmite de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul. De la orele 08:30, din Paraclisul Centrului Eparhial Roman cu hramul Cuviosului Antipa de la Calapodești, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul împreună cu preoții consilieri și inspectori ai Centrului eparhial Roman, împreună cu părinții protopopi ai Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, dar și împreună cu credincioșii prezenți în paraclis vor pleca în procesiune cu icoana Cuviosului precum și cu Sfintele Moaște ale acestuia la Catedrala Arhiepiscopală, unde se va slujii slujba Sfintei Liturghii”, a spus părintele Constantin Gherasim.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1536, Ultimul acces: 2024-06-24 18:05:28