Botezul - dar si responsabilitate - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Botezul - dar și responsabilitate

[2011-01-09]
Iubiți frați și surori!
Astăzi Biserica celebrează Botezul Domnului, sărbătoare care încheie perioada liturgică a Crăciunului. Acest mister al vieții lui Cristos arată în mod vizibil că venirea lui în trup este actul sublim de iubire al celor trei Persoane divine. Putem spune că de la acest eveniment solemn, acțiunea creatoare, răscumpărătoare și sfințitoare a Preasfintei Treimi va deveni tot mai evidentă în misiunea publică a lui Isus, în învățătura Lui, minunile Lui, în patima, moartea și învierea Lui. Citim, într-adevăr, în Evanghelia după Sf. Matei că "după ce a fost botezat, Isus a ieșit îndată din apă. Și iată că s-au deschis cerurile și l-a văzut pe Duhul lui Dumnezeu coborând ca un porumbel și venind deasupra lui. Și iată, un glas din ceruri spunea: 'Acesta este Fiul meu cel iubit, în care mi-am găsit mulțumirea'" (3,16-17).
Duhul Sfânt a coborât deasupra Fiului și a dat mărturie despre divinitatea Lui, în timp ce glasul Tatălui, venind din ceruri, a exprimat comuniunea de iubire. "Finalul scenei baptismale ne spune că Isus a primit această 'ungere' adevărată, că El este Unsul (Cristosul) așteptat" ("Isus din Nazaret"), în împlinirea profeției lui Isaia: "Iată Sluga Mea pe Care o sprijin, Alesul Meu, întru Care binevoiește sufletul Meu" (Isaia 42,1). El este cu adevărat Mesia, Fiul Celui Preaînalt care, ieșind din apele Iordanului, realizează renașterea în Duh și deschide, pentru cei care doresc, posibilitatea de a deveni fii ai lui Dumnezeu.
Nu întâmplător, într-adevăr, fiecare persoană botezată dobândește caracterul de fiu din numele de creștin, semn incontestabil al faptului că Duhul Sfânt face ca omul să se nască "din nou" din pântecele Bisericii. Fericitul Antonio Rosmini spunea că "persoana botezată trece printr-o tainică dar foarte puternică acțiune prin care este înălțată la ordinea supranaturală, este pusă în comunicare cu Dumnezeu" ("Del principio supremo della metodica", Torino, 1857, n. 331). Toate acestea s-au împlinit din nou în această dimineață în cadrul celebrării euharistice din Capela Sixtină, unde am conferit Sacramentul Botezului la 21 nou-născuți.
Iubiți prieteni, Botezul este începutul vieții spirituale, care își găsește deplinătatea în Biserică. În momentul celebrării Sacramentului, în timp ce comunitatea eclesială se roagă și încredințează un nou copil lui Dumnezeu, părinții și nașii se angajează să primească persoana nou botezată susținând-o în formarea și educarea creștină. Aceasta este o mare responsabilitate, care vine dintr-un mare dar! Astfel, doresc să îi încurajez pe toți credincioșii să redescopere frumusețea la a fi botezați și a aparține marii familii a lui Dumnezeu, și să dea o mărturie plină de bucurie despre propria lor credință, pentru ca să poată aduce roade bunătate și înțelegere. Cerem aceasta prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria, Ajutorul Creștinilor, căreia îi încredințăm pe părinții care își pregătesc copiii pentru Botez și de asemenea pe cateheți. Fie ca întreaga comunitate să participe la bucuria renașterii din apa Duhului Sfânt!

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1523, Ultimul acces: 2024-06-07 00:46:20