Catedrala MANUIRII Neamului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Catedrala MÂNUIRII Neamului

[2011-01-04]
Anul 2011 va fi foarte important pentru Biserica Ortodoxă Română. Mai precis, important pentru ambițiile sale de superputere în societatea românească, oglindite de superproducția numită Catedrala Mântuirii Neamului. Ambiții care, așa cum sunt ele gestionate, nu se prezintă și ca total legitime în raport cu misiunea pe care eu, personal, înțeleg că ar trebui să și-o asume o instituție de o asemenea anvergură. Tocmai de aceea, în paralel cu intrarea în linie și mai dreaptă a acestui proiect, preconizez că 2011 va marca și mai apăsat ruptura instalată deja între mulți dintre prelați și sufletele credincioșilor pe care îi păstoresc.
Din punctul meu de vedere, Catedrala Mântuirii Neamului rămâne expresia unei defulări megalomane a unor minți și sutane care au înghițit în sec în fața marilor cuceriri ceaușiste în materie de arhitectonică și urbanism. Iar acum au toate instrumentele să dea frâu liber imaginației. Dar este și expresia ambiției pur pământene a unora de a rămâne în istorie în calitate de ctitori ai unui monument care va stârni mirarea urmașilor, va figura în cărți de istorie, va ilustra, probabil, vederi și alte suveniruri din gama „This is Romania". Și aceștia au acum tot ce le trebuie ca să-și asigure rezonanță propriilor nume în posteritate, pentru că de stabilit s-a stabilit: catedrala se construiește, sutele de milioane de euro se vor găsi până la urmă, sprijin politic este, oameni iscusiți în marketing și lobby se află în număr mare la vârful Patriarhiei.
Rămân însă întrebări care vor face ca zisa Catedrală a Mântuirii să fie ridicată pe o bază ideatică și mai șubredă. Ar trebui să fie Catedrala Mântuirii Neamului adevărata prioritate a Bisericii Ortodoxe Române, așa cum este definită în pozițiile publice ale reprezentanților BOR? A reușit Biserica imposibilul și și-a rezolvat, fără ca noi să știm, problemele interne, unele grave, altele foarte grave? A reușit BOR, ca instituție publică, să-și ducă la bun sfârșit misiunea socială într-o Românie în care statul însuși are mari restanțe la acest capitol? Să fie atât de ușoare păcatele noastre încât mântuirea lor să atârne de simpla edificare a unei catedrale de peste 100 metri înălțime și de peste 40.000 metri pătrați în suprafață?
În caz că răspunsurile ar fi afirmative - și probate ca atare -, eu însumi aș fi în stare să mă situez pe o poziție ceva mai conciliantă față de inoportunul proiect, ca semn de apreciere că înaltele fețe bisericești au rânduit cum trebuie prioritățile într-o societate încă lipsită de simțul ascuțit al direcției.
Ei bine, din câte știm cu toții, BOR opune încă rezistență împăcării sale cu trecutul comunist. Nu vom ști probabil niciodată câți preoți și, mai ales, înalți ierarhi au pactizat cu Satana roșie. Mai spre zilele noastre, e greu de cuantificat câți preoți sau profesori de seminarii iau șpăgi grase pentru a rezolva diverse chestiuni lumești, după cum nu-mi dau seama nici în ce orizont de timp limpezi-se-vor apele în ceea ce privește tarifele percepute „la negru" pentru credincioșii aflați la necaz sau bucurie. Transparența este ultimul lucru care funcționează în aceste cazuri. Greu, și nu se știe încă pentru cât timp, le va fi în continuare și preoților „fără spate", care se tem să semnaleze abuzuri pentru a nu deveni ei înșiși țintele acestora. Dincolo de declarații de poziție, nu am sesizat nici clarificarea finală a relațiilor păcătoase dintre oamenii Bisericii și politicieni. Mecanismul funcționează atât de uns în teritoriu, încât românul ajunge păcălit de două ori: și ca alegător, și ca enoriaș.
BOR era deja restanțieră la aceste capitole, iar acum a ratat și o mare șansă, de care am fi beneficiat cu toții. Ar fi putut cu adevărat să pună o cărămidă la mântuirea sa și la dezvoltarea societății românești dacă și-ar fi folosit imensele resurse de care dispune într-un uriaș proiect social, gândit la scară națională. A ales însă cea mai ușoară cale.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1559, Ultimul acces: 2024-06-14 10:21:11