Obiceiul Crucilor din gheata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Obiceiul Crucilor din gheață

[2011-01-04]
În fiecare an, la Mănăstirea ilfoveană Cernica, de praznicul Bobotezei, obștea confecționează din gheața aflată deasupra lacului din apropierea așezământului monahal, o cruce. Anul acesta, o astfel de cruce din gheață a fost făcută și pentru Catedrala patriarhală, informează TRINITAS TV.
„Tradiția locului este ca la Bobotează părinții din Mănăstire să vină și să taie gheață din lac și să facă o cruce de gheață, tradiție pe care noi am moștenit-o de la părinții din vechime ai Cernicăi și care mai este întâlnită și în orașele de lângă Dunăre, acest lucru arătând faptul că creștinismul a fost din cele mai vechi timpuri pe aceste meleaguri. Crucea de gheață o facem în fiecare an, la Mănăstirea Cernica, când timpul ne permite și când temperaturile scăzute duc la înghețarea lacului. Crucea pe care o facem acum este pentru Catedrala Patriarhală”, a spus Ierom. Vasile Pârjol de la Mănăstirea Cernica, jud. Ilfov.
Crucea de gheață va ajunge la Catedrala patriarhală în cursul zilei de mâine. Aici, pregătirile pentru marele praznic al Bobotezei și pentru slujba de sfințire a apei au început deja, în vecinătatea lăcașului de cult fiind amplasate butoaiele pentru apă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1585, Ultimul acces: 2024-06-03 01:03:46