Te Deum la trecerea dintre ani si Liturghia Sfantului Vasile: Inceputul anului 2011 in Episcopia Caransebesului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Te Deum la trecerea dintre ani și Liturghia Sfântului Vasile: Începutul anului 2011 în Episcopia Caransebeșului

[2011-01-04]
Catedrala episcopală din Caransebeș cu hramurile 'Învierea Domnului' și 'Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul' și-a primit bunii credincioși atât la pragul dintre ani, cât și în ziua prăznuirii Sfântului Vasile Cel Mare.
La cumpăna dintre ani, în Catedrala episcopală 'Învierea Domnului' a fost săvârșită o slujbă de mulțumire de către Preasfințitul Episcop Lucian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr însemnat de credincioși, informează 'Ziarul Lumina', Ediția de Banat. Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare din prima zi a anului calendaristic a fost oficiată de Preasfințitul Episcop Lucian, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, în cadrul căreia s-au citit rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra eparhiei în anul 2010, rugând deopotrivă mila Sfintei Treimi de a milui preoții și credincioșii Episcopiei Caransebeșului și în noul an. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a citit molitfele de dezlegare ale Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei.
Tăierea împrejur prefigura botezul creștin
În încheiere, ierarhul a rostit un bogat cuvânt de învățătură. 'În această sâmbătă binecuvântată prăznuim Tăierea împrejur a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel care la opt zile după nașterea Sa, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat fiind, nu S-a rușinat a se tăia împrejur, împlinind toată legea lui Moise pentru noi și pentru a noastră mântuire. În fiecare an, la 1 ianuarie, la opt zile după praznicul Crăciunului, Nașterea Domnului, prăznuim așadar Tăierea împrejur a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel care s-a supus întru totul legilor Vechiului Testament. Tăierea împrejur prefigura botezul creștin, de aceea Mântuitorul Iisus Hristos Cel care a venit, nu să strice legea sau proorocii, ci să desăvârșească atât Legea, cât și profețiile Vechiului Testament, El, dătătorul, dar și împlinitorul Legii și Cel care a împlinit profețiile Legii Vechi, S-a supus acestei rânduieli, prunc fiind. Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, S-a lăsat tăiat împrejur și nu s-a rușinat de această tăiere trupească, învățându-ne pe noi toți smerenia, coborârea la starea umană. Dumnezeu fiind S-a întrupat pentru noi și pentru a noastră mântuire,
S-a făcut Om asemenea nouă și S-a lăsat în toate rânduielile din vremea aceea. A împlinit și această rânduială conform legii lui Moise ca tot cel întâi născut de parte bărbătească să fie dus și tăiat împrejur, să fie afieorosit Domnului. Acesta era legământul lui Dumnezeu cu poporul cel vechi ales, poporul lui Israel. Fiul lui Dumnezeu făcând parte din poporul ales, poporul lui Israel s-a supus tuturor rânduielilor', a spus PS Lucian.
În continuarea cuvântului de învățătură, Preasfinția Sa a prezentat viața Sfântului Vasile cel Mare. Totodată, Preasfinția Sa a anunțat proclamarea și în Episcopia Caransebeșului a anului 2011 ca 'Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii în Patriarhia Română', în conformitate cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 6 iulie 2010. Preasfinția Sa a urat tuturor celor prezenți, dar mai ales celor care poartă numele marelui ierarh capadocian, ani mulți cu sănătate întru împlinirea virtuților creștinești.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9614, Ultimul acces: 2024-06-09 11:09:50