Liturghie arhiereasca in prima zi din an la Catedrala mitropolitana din Sibiu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Liturghie arhierească în prima zi din an la Catedrala mitropolitană din Sibiu

[2011-01-04]
Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat prima Sfântă Liturghie în 2011, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, informează 'Ziarul Lumina' Ediția de Transilvania. Slujba religioasă a fost urmată de o recepție la Reședința mitropolitană, la care au participat membrii Corului 'Timotei Popovici' și alți invitați.
Sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare și praznicul Tăierii împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos au fost marcate la Sibiu de slujbele religioase rânduite de Biserică a se oficia în această primă zi din an. Înconjurat de soborul de preoți și arhidiaconi slujitori la biserica reprezentativă pentru credincioșii sibieni, IPS Laurențiu a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, o capodoperă a spiritualității și culturii liturgice ortodoxe. Credincioșii au participat în număr mare la prima Sfântă Liturghie din an, iar cei care poartă numele Sfântul Vasile cel Mare au fost felicitați. De asemenea, au fost citite rugăciuni de mulțumire și de binecuvântare a noului an, iar la final, membrii corului catedralei din Sibiu, preoți și personalități sibiene au răspuns invitației IPS Mitropolit Laurențiu de a participa la recepția de început de an, eveniment organizat la Reședința mitropolitană.
'Un stâlp de lumină'
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre Pruncul Mântuitor și viața Sa plină de sfințenie și care a fost tăiat împrejur la opt zile, așa cum prevedea Legea iudaică. De asemenea, Părintele Mitropolit a evidențiat principalele virtuți ale Sfântului Vasile cel Mare, a explicat rolul pe care l-a avut în dezvoltarea teologiei răsăritene și i-a îndemnat pe credincioși să făgăduiască în fața lui Dumnezeu, la început de an, că-i vor urma pilda. 'Tratatele sale de teologie privind Sfânta Treime sunt de neînlocuit și astăzi. El a pătruns unde greu poate pătrunde mintea omenească, prin viața lui sfântă și prin studiul adânc. Tainele cerului i-au fost descoperite și toată ființa sa i-a fost învăluită în lumină, pentru că, într-o mărturie a unui părinte trăitor, Sfântul Vasile cel Mare este prezentat ca un stâlp de lumină. În toate domeniile a excelat și de aceea s-a consumat repede. Dacă ne amintim de lucrarea sa socială numită 'Vasiliada', de spitalele pregătite pentru cei sărmani, vedem că a îmbinat teologia cu împlinirea ei. Liturghia oficiată astăzi are în centru o parte, anaforaua liturgică, care îi aparține direct', a spus IPS Laurențiu.
În continuarea cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit a explicat înțelesul teologic al timpului, rolul strict organizatoric al calendarului în viața creștinilor și i-a îndemnat pe credincioși să se ferească de secta stiliștilor, care și-a făcut apariția prin membrii săi și în apropierea Sibiului.
Slujbe religioase și molitfe de Anul Nou, la Sibiu
În noaptea dintre ani, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, a fost oficiată slujba Miezonopticii, slujba Acatistului Sfântului Vasile cel Mare și o slujbă de Te Deum. Slujbele religioase au fost oficiate de soborul de preoți slujitori de la catedrală, condus de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
Câteva sute de credincioși au participat la slujbele religioase oficiate la miezul nopții și au mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile primite de-a lungul anului care a trecut și au cerut ajutor pentru anul care urmează. După oficierea acestor slujbe, au fost citite Molitfele Sfântului Vasile cel Mare, o suită de rugăciuni care se citesc ocazional de ieromonahii și preoții înduhovniciți și care sunt foarte folositoare pentru credincioșii aflați în diferite nevoi sufletești.
'În stare de rugăciune'
În cuvântul de învățătură, IPS Laurențiu a explicat credincioșilor care este rostul rugăciunii în momentele esențiale din viața omului, care este rânduiala citirii Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare și i-a felicitat pe toți la început de an.
'În momentul în care am trecut în noul an, am îngenuncheat, pentru ca acest nou an să ne găsească în stare de rugăciune. În învățătura noastră de credință se spune un lucru extraordinar, și anume că starea în care te găsește moartea, starea în care te găsești la momentul în care treci dincolo este definitorie pentru întreaga veșnicie. Dacă ne găsește în rugăciune, vom fi deschiși și vom primi rugăciunea continuă a Bisericii pentru noi. Dacă ne găsește în ură față de Dumnezeu, în dușmănie și-n depărtare voită de la calea Lui, vom rămâne în acea stare. De aceea, mulțumitori pentru ceea ce Dumnezeu ne-a rânduit în anul trecut și mijlocind cu toate cererile necesare pentru anul în care urmează, din prima clipă a anului am mulțumit lui Dumnezeu și ne-am rugat să ne aibă în paza Sa cea sfântă', a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 17792, Ultimul acces: 2024-06-13 21:21:31