Traditii populare de Boboteaza - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Tradiții populare de Bobotează

[2011-01-03]
Sărbătoarea Botezului Domnului este întâmpinată de credincioșii din toată țara prin obiceiuri și tradiții vechi de secole. Prin acestea, oamenii și-au manifestat întotdeauna credința și speranța în puterea și ajutorul lui Dumnezeu.
„Principalul obicei de Bobotează este sfințirea apelor, ape care de altfel unesc lumea. Este apa Botezului care oricum sfințește tot și care unește tot, dar este și o reprezentare populară. Toate părțile lumii comunică între ele prin firișoarele de apă. Existau locuri în care această apă era păstrată încă un an de zile folosită de leac, pentru animale, pentru fertilizare, la semănat. De Bobotează se întâmpla ca în general femeile atârnau de gâtul preotului un fuior de cânepă și asta pentru faptul că Maica Domnului, care este Marea Țesătoare, la sfârșitul zilelor va arunca un fuior de cânepă prin iad și va lăsa să se prindă de ea ultimii păcătoși și este ultima șansă de salvare pentru ei”, a spus Laura Jiga Iliescu, cercetător la Institutul de Etnografie și Folclor din București, după cum ne informează TRINITAS TV.
Odată cu Praznicul Botezului Domnului și cu Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul se încheie și perioada Sărbătorilor de iarnă care a început odată cu Nașterea Domnului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1580, Ultimul acces: 2024-06-24 06:55:16