“Mersul cu Botezul” la casele credinciosilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

“Mersul cu Botezul” la casele credincioșilor

[2011-01-03]
Credincioșii ortodocși primesc, zilele acestea, vizita preoților care vestesc Botezul Domnului și sfințesc locuințele, precum și gospodăriile. Asemănător cu tradiția mersului cu icoana de Crăciun, obiceiul este respectat în toate eparhiile din țară, în unele zone având loc numai în Ajunul Bobotezei.
„Umblatul cu botezul sau sfințirea caselor credincioșilor în ziua de Ajun este o lucrare a Bisericii cu o dublă semnificație. Întâi de toate ea are o valoare sacramentală pentru că sunt sfințiți credincioșii la ei acasă după ce comunitatea a participat la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile în ziua de Ajun și la Sfințirea cea mare a Apei. Apa aceasta devine purtătoare de har și își menține harul acesta sfințitor pe tot parcursul anului, deoarece devine o materie nestricăcioasă. Ea devine sursa de sfințenie a casei”, a spus Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, după cum ne informează TRINITAS TV.
“Mersul cu Botezul” este o ocazie pentru preoți și enoriași să se cunoască reciproc, dar și un prilej pentru observarea stării sociale a credincioșilor, în vederea organizării unor ulterioare acțiuni filantropice.
„A doua semnificație este cea pastorală care nu este de neglijat. Preotul are ocazia să-și cunoască întreaga parohie și o cunoaște binecuvântând acum toate persoanele care sunt în familia respectivă, binecuvântând și locul unde ei viețuiesc și, mai ales, cunoscând starea în care se află fiecare familie pentru ca apoi să se îngrijească de fiecare în funcție de nevoile și trebuințele lor”, a mai precizat Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu.
În parohiile cu mulți enoriași, vizitele pastorale au loc pe parcursul mai multor zile.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1591, Ultimul acces: 2024-06-11 07:03:18