Inceput de an la Dunarea de Jos - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Început de an la Dunărea de Jos

[2011-01-02]
În toate bisericile Patriarhiei Române au fost oficiate, la cumpăna dintre ani, slujbe speciale. A devenit deja o tradiție ca la trecerea în noul an, ierarhii și preoții să înalțe rugăciuni de mulțumire pentru anul care a trecut, dar și de cerere pentru anul care urmează.
Sâmbătă, 1 ianuarie, la sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a binecuvântat copiii și tinerii aflați în grija Așezământului Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” din Galați, după cum ne informează Diac. Marian Pătrașcu de la Biroul de Presă și Comunicare al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
La eveniment a fost prezent și dl. Dumitru Nicolae primarul municipiului Galați, care a ținut să mulțumească tuturor celor care s-au implicat în inițierea și consolidarea acestui frumos și util proiect filantropic, asigurând și pe viitor de buna conlucrare dintre instituțiile locale și Biserică.
Sărbătoarea a debutat cu săvârșirea slujbei de Te-Deum în Catedrala arhiepiscopală din Galați, în noaptea de 31 decembrie 2010, spre 1 ianuarie 2011, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși din oraș și din municipiu.
Așezământului Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” din Galați, a fost înființat ca orfelinat de fete în perioada interbelică (1936-1939), de către vrednicul de pomenire Episcopul Cosma Petrovici al Dunării de Jos. După 50 de ani de confiscare de către regimul comunist, la inițiativa și în urma demersurilor făcute de către chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, în acea vreme Episcop al Dunării de Jos, clădirea a fost retrocedată, după care s-au efectuat ample lucrări de reamenajare și dotare.
Reînființat și inaugurat în octombrie 2000, prin prezența și binecuvântarea Sanctității Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului și a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, în prezența autorităților centrale și locale, civile și militare, a ctitorilor și donatorilor, a clerului eparhial și a unei mulțimi de credincioși, așezământul găzduiește în prezent un Centru de Plasament Rezidențial în cadrul căruia sunt îngrijite 30 de tinere provenite din familii defavorizate.
De asemenea, aici funcționează Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale „Speranța”, inaugurat anul trecut, care acordă asistență psiho-pedagogică, meditații gratuite și o masă zilnic la 60 de copii, precum și Centrul de Asistență Medicală și Laborator de Analize „Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian”, în cadrul căruia funcționează patru cabinete medicale (ecografie, stomatologie, medicină generală și laborator analize), deservite de medici specialiști, care oferă zilnic asistență medicală gratuită la peste 30 de persoane (pensionari, elevi, studenți etc).
În cadrul aceluiași complex ființează, tot din anul 2000 și Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare” ale cărui maici se ocupă de educația duhovnicească a tinerelor găzduite de acest centru filantropic.
Anul 2011 decretat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul omagial al Tainei Sfintei Cununii și al Sfântului Botez”, a început, așadar, la Dunărea de Jos în casa Sfântului Vasile, în numeroasa familie ocrotită de acest mare ierarh a Bisericii.
La sfârșitul Sfintei Liturghii toți copii și tinerii prezenți au primit daruri, constând în dulciuri, iconițe și cărți de rugăciuni, după care toți cei prezenți la eveniment au fost invitați la agapa frățească.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5134, Ultimul acces: 2024-05-19 12:21:34