La inceput era Cuvantul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

La început era Cuvântul

[2011-01-02]
Iubiți frați și surori,
Reînnoiesc urările mele pentru noul an și mulțumesc celor care mi-au trimis mesaje de apropiere spirituală. Liturghia acestei duminici propune din nou prologul Evangheliei Sfântului Ioan, proclamat solemn în ziua de Crăciun. Acest minunat text exprimă, în formă de imn, misterul Întrupării, predicat de martorii oculari, de Apostoli, în special de Ioan, a cărui sărbătoare, nu întâmplător, se celebrează pe 27 decembrie. Sfântul Cromațiu de Aquileia afirmă că "Ioan era cel mai tânăr dintre toți ucenicii Domnului; cel mai tânăr ca vârstă, dar deja vârstnic în credință" (Sermo II.1 De Sancto Iohanne Evangelista, CCL 9a,101).
Când citim: "La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Cuvântul era Dumnezeu" (In 1,1), Evanghelistul - comparat în mod tradițional cu un vultur - se înalță deasupra istoriei umane scrutând profunzimile lui Dumnezeu; dar foarte repede, urmând pe Învățătorul său, revine la dimensiunea pământească spunând: "Și Cuvântul s-a făcut trup" (In 1,14). Cuvântul este "o realitate vie: un Dumnezeu care [...] se comunică făcându-se el însuși Om" (J. Rtazinger, Teologia della liturgia, LEV 2010, 618). Într-adevăr, atestă Ioan, "a locuit între noi; și noi am văzut slava lui" (In 1,14). "El s-a înjosit asumându-și umilința condiției noastre - comentează Sf. Leon cel Mare - fără ca să fie micșorată maiestatea Sa" (Tractatus XXI, 2, CCL 138, 86-87). Citim mai departe în prolog: "Noi toți am primit din plinătatea lui har peste har" (In 1,16). "Care este primul har pe care l-am primit? - se întreabă Sf. Augustin - Este credința". Al doilea har - adaugă imediat, este "viața veșnică" (Tractatus in Ioh. III, 8.9, CCL 36, 24.25).
Acum mă adresez în limba spaniolă miilor de familii adunate la Madrid pentru o mare manifestare. Salut cu afecțiune numeroșii păstori și credincioși reuniți în Plaza de Colon din Madrid, pentru a celebra cu bucurie valoarea căsătoriei și a familiei sub motoul "Familia creștină, speranță pentru Europa". Iubiți frați, vă invit să fiți tari în iubire și să contemplați cu smerenie Misterul Nașterii, care continuă să vorbească inimii și devine o școală de viață de familie și de fraternitate. Privirea maternă a Fecioarei Maria, ocrotirea iubitoare a Sfântului Iosif și prezența delicată a Pruncului Isus sunt o imagine clară a ceea ce trebuie să fie fiecare dintre familiile creștine, adevărate sanctuare de fidelitate, respect și înțelegere, în care se transmite de asemenea credința, se întărește speranța și se înrădăcinează caritatea. Încurajez pe toți să trăiască cu reînnoit entuziasm chemarea creștină în cadrul căminului familial, ca adevărați slujitori ai iubirii care acceptă, însoțesc și apără viața. Faceți din casele voastre o adevărată pepinieră de virtuți și un spațiu senin și luminos de încredere, în care - călăuziți de harul lui Dumnezeu - să se poată discerne cu înțelepciune chemarea Domnului, care continuă să invite la urmarea Sa.
Cu aceste sentimente, încredințez fierbinte Sfintei Familii din Nazaret propunerile și roadele acestei întâlniri, pentru ca să fie din ce în ce mai multe familiile în care să domnească bucuria, înțelegerea reciprocă și generozitatea. Dumnezeu să vă binecuvânteze mereu". Fecioarei Maria, pe care Domnul a încredințat-o ca Mamă "ucenicului pe care îl iubea", să îi cerem forța de ne comporta ca fii "născuți din Dumnezeu" (cf In 1,13), acceptându-ne unii pe alții și manifestând astfel iubirea fraternă.
(Sursa: Radio Vatican)
Există o videoștire asociată. Ea poate fi văzută însă doar online: aici.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4959, Ultimul acces: 2024-05-21 06:07:45