Fondatorul comunitatii de la Taize a fost ucis - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Fondatorul comunității de la Taize a fost ucis

[2005-08-17]
Fondatorul comunității religioase de la Taize, fratele Roger, de 90 de ani, a fost lovit mortal cu un cuțit, în timpul rugăciunilor de seară. Conform agențiilor de știri internaționale, autorul crimei este o persoană cu probleme mentale. Poliția a reținut momentan ca suspect o femeie româncă de 36 de ani.

Fr. Roger a fost atacat cu cuțitul în timpul rugăciunilor de seară la care participau 2.500 de tineri, în biserica Reconcilierii din Taize, în estul regiunii Burgundy. În ciuda ajutorului medical acordat imediat, rănile i-au provocat moartea. Poliția crede că fondatorul comunității religioase a fost înjunghiat în spate de trei ori. "Suntem în stare de șoc; aici domnește acum confuzia; nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat", a declarat o călugăriță pentru AFP. Ea a mai declarat că fr. Francois, apropiat fr. Roger, a explicat participanților la rugăciune ce s-a întâmplat, iar tinerii au rămas în biserică în rugăciune.

Mișcarea Taize a fost fondată în timpul celui de-al doilea război mondial, când teologul de origine elvețiană Roger Schutz, trăind în Taize, a oferit adăpost - indiferent de religie - pentru cei care fugeau din calea conflictului. Roger, protestant ca religie, și-a dedicat viața reconcilierii dintre confesiunile creștine. El a sosit la Taize, lângă Cluny, în 1940, pe când avea 25 de ani, dorind să fondeze o comunitate religioasă. Surse din cadrul comunității spun că fr. Roger se pregătea ca în acest an să se retragă din funcție, datorită vârstei înaintate. Oboseala începuse să își spună cuvântul, și tot mai des folosea scaunul cu rotile.

Fr. Alois, german catolic de 51 de ani, a fost ales de fr. Roger să îi urmeze la conducerea comunității religioase, a declarat un purtător de cuvânt. Fr. Alois este membru al Taize de 32 de ani, și a călătorit în întreaga Europă pentru interesele comunității, a mai spus fr. Emile. Grupurile comunității de la Taize cuprind creștini din câteva confesiuni, din 30 de țări, și primesc an de ani zeci de mii de tineri pentru momente de reflecție și rugăciune. În Köln, vestea morții fr. Roger a provocat consternare în rândul tinerilor catolici. Prelatul Heiner Koch a declarat: "Toți participanții la Ziua Mondială a Tineretului se roagă pentru această mare personalitate. Ne exprimăm profunda compasiune pentru comunitatea de la Taize."

Președintele Conferinței Episcopale Franceze, Arhiepiscopul de Bordeaux Jean-Pierre Ricard, a scris comunității exprimându-și "profunda durere" după moartea "acestei mari personalități și mare căutător și mărturisitor al lui Dumnezeu, pasionat de idealul unității creștine". Fr. Roger a primit premiul UNESCO pentru promovarea păcii, în 1988, și este autorul mai multor cărți de rugăciune și meditație. Agențiile relatau că dimineața în biserică unii tineri se roagă încă, în timp ce alții se plimbă șocați în afara ei. (

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1074, Ultimul acces: 2024-04-15 06:31:59