Ocrotitorii invatamantului teologic, sarbatoriti la Catedrala mitropolitana din Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ocrotitorii învățământului teologic, sărbătoriți la Catedrala mitropolitană din Iași

[2010-02-01]

Studenții și profesorii Facultății de Teologie Ortodox㠄Dumitru Stăniloae“ din Iași i-au cinstit sâmbătă, 30 ianuarie 2010, pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, informează cotidianul „Ziarul Lumina'. La Catedrala mitropolitană din Iași slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de patru arhierei din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de un sobor de preoți profesori ai Facultății de Teologie din Iași.
Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, de PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, și de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a săvârșit în urmă cu două zile Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iași, cu prilejul sărbătoririi Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic. În cadrul slujbei, tânărul Irineu Grigore a fost hirotonit diacon. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Facultății de Teologie din Iași, dirijat de pr. lect. dr. Alexăndrel Barnea. După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Iosif a rostit un cuvânt duhovnicesc în care a evocat câteva din învățăturile care se desprind de la ocrotitorii învățământului teologic. „Sfântul Ioan Gură de Aur spune, în una din rugăciunile dinaintea Sfintei Împărtășanii: «Doamne, Dumnezeul nostru, știu că nu sunt vrednic să intri sub acoperământul casei sufletului meu pentru că este cu totul pustiu și surpat și nu afli loc ca să-Ți pleci capul». Dacă odinioară Mântuitorul Se năștea în ieslea din peștera Bethleemului și nu găsea loc, iată că și noi suntem peșteră pustie și surpată. Această peșteră pustie și surpată trebuie să devină lumina lumii, așa cum ne spune Mântuitorul. Mântuitorul nu ne spune că trebuie să fim lumina lumii, ci ne spune: «Sunteți lumina lumii». Această lumină nu este altcineva decât Hristos Însuși, Cel pe care Îl primim în noi și Care vrea să strălucească în noi. De la noi Hristos așteaptă să Îl primim. De aceea ne înfățișăm înaintea lui Hristos la Sfânta Liturghie“, a spus IPS Iosif, care a continuat cuvântul de învățătură prin a vorbi despre viața Sfinților Trei Ierarhi.
La final, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul facultății de Teologie din Iași, și-a exprimat bucuria de a sluji alături de ierarhii și părinții profesori de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi. „La sărbătoarea patronilor Teologiei am găsit cu cale ca împreună să ne bucurăm sărbătorind în Sfânta Liturghie. Astăzi ne-am rugat la Sfânta Liturghie aducând laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate câte ne-a dat nouă. Sfinții Trei Ierarhi au excelat prin râvna neîntrecută de a propovădui cuvântul lui Dumnezeu. În această zi învățăm din evlavia și credința Sfinților Trei Ierarhi cum trebuie să lucrăm noi, astăzi, în relație cu Dumnezeu“, a spus pr. prof. dr. Viorel Sava.
Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a remarcat faptul că Sfinții Grigorie Teologul, Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur „prin rugăciune, prin smerenie, prin iubire de Dumnezeu și prin iubire față de aproapele au devenit sălașe binecuvântate ale Sfântului Duh“, urmând ca apoi să spună câteva cuvinte despre importanța existenței unei școli teologice. „Rolul unei școli de teologie este acela de a fi vas și trâmbiță a Duhului Sfânt. Acesta este mandatul pe care Biserica îl acordă unei școli de teologie pregătitoare pentru misionarii clerici sau laici. Îl rog pe Dumnezeu să dăruiască profesorilor și studenților din cadrul Facultății noastre de Teologie har, putere și binecuvântare pentru a înțelege darurile Sfinților Trei Ierarhi“, a afirmat IPS Teofan.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1298, Ultimul acces: 2024-05-20 20:45:22