Ordinele cersetoare - o profunda reinnoire eclesiala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ordinele cerșetoare - o profundă reînnoire eclesială

[2010-01-14]
Papa Benedict al XVI-lea și-a dedicat cateheza de miercuri, 13 ianuarie 2010, din cadrul audienței generale desfășurate în Aula Paul al VI-lea, ordinelor călugărești cerșetoare, care au apărut în secolul al XIII-lea, concentrându-și atenția asupra celor mai faimoase: franciscanii și dominicanii, fondate de italianul Francisc de Assisi și respectiv de spaniolul Dominic de Guzman. 'Sfinții', a spus Papa, 'călăuziți de lumina lui Dumnezeu, sunt adevărații reformatori ai vieții Bisericii și societății. Învățători prin cuvintele lor și martori prin exemplul lor, ei pot să promoveze o stabilă și profundă reînnoire eclesială'.
Sfinți precum Francisc de Assisi și Dominic de Guzman 'au putut să citească `semnele timpurilor`, și să discearnă provocările cu care se confrunta Biserica din timpurile lor'. Una dintre aceste provocări era dezvoltarea grupurilor și mișcărilor de credincioși care, deși inspirate de o dorință legitimă pentru o viață creștină autentică, adesea se plasau în afara comuniunii eclesiale'. Aceste grupuri au inclus catarii sau albigenzii, care au reînviat erezii străvechi precum 'disprețul pentru lumea materială, negarea voinței libere și existența unui principiu al răului comparabil cu Dumnezeu'. Mișcări ca acestea au avut succes, 'nu doar pentru că erau foarte bine organizate, ci și pentru că denunțau o dezordine care exista cu adevărat în Biserică, cauzată de comportamentul ne-exemplar al diferiților membri ai clerului'.
Totuși franciscanii și dominicanii au arătat 'că este posibilă trăirea sărăciei evanghelice fără a se separa de Biserică'. Ei au respins nu doar posedarea de bunuri materiale, ci și ideea deținerii de către comunitate a unor pământuri și proprietăți, trăind 'o viață extrem de cumpătată, pentru a rămâne aproape de săraci și a-și pune încrederea doar în Providență'. 'Acest stil de viață individual și comunitar al ordinelor cerșetoare', a adăugat Sfântul Părinte, 'unit cu adeziunea lor totală la învățătura și autoritatea Bisericii, a fost mult apreciat de către Pontifii acelor timpuri... care și-au dat sprijinul lor total pentru aceste noi experiențe eclesiale, recunoscând în ele glasul Duhului'. 'Și astăzi, deși trăim într-o societate în care `a avea` prevalează adesea în fața la `a fi`, suntem în continuare receptivi la exemple de sărăcie și solidaritate', a observat Papa.
Ordinele cerșetoare au răspuns de asemenea la nevoia răspândită de instruire religioasă simțită în acele timpuri, predicând și 'vorbind despre probleme apropiate de viețile oamenilor, în special de practicarea virtuților teologice și morale, folosind argumente concrete și ușor de înțeles'. Datorită importanței ordinelor cerșetoare, instituții laice precum breslele și autoritățile civile adesea le consultau. Astfel franciscanii și dominicanii au devenit 'animatorii spirituali ai cetăților medievale... punând în practică o strategie pastorală care a fost adaptată la transformările societății'. Într-un timp în care orașele se extindeau, ei și-au construit mănăstirile în zone urbane și au călătorit din loc în loc, 'abandonând principiul stabilității care a caracterizat viața monastică timp de multe secole'.
O altă mare provocare a epocii au constitui-o 'transformările culturale', care au dat naștere unei dezbateri vii în universități. Călugării nu au ezitat 'să intre chiar în universități, ca studenți și profesori, înființând centre de studiu' proprii 'și influențând profund dezvoltarea gândirii'. Sfântul Părinte a concluzionat: 'Și astăzi există o `caritate a adevărului și în adevăr`, o `caritate intelectuală` care trebuie să fie pusă în practică pentru a ilumina mințile și a lega credința de cultură. Acest angajament manifestat de franciscani și dominicani în universitățile medievale este o invitație adresată nouă la a rămâne prezenți în locurile în care se naște cunoașterea, pentru a arunca lumina Evangheliei, cu respect și cu convingere, asupra întrebărilor fundamentale care privesc omul, divinitatea lui și destinul lui veșnic'.
Există o videoștire asociată. Ea poate fi văzută însă doar online. Click aici.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1327, Ultimul acces: 2023-03-21 11:52:45