Papa s-a adresat Congregatiei pentru Doctrina Credintei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa s-a adresat Congregației pentru Doctrina Credinței

[2010-01-15]
Participanții la adunarea plenară anuală a Congregației pentru Doctrina Credinței, dicaster condus de Cardinalul William Joseph Levada, au fost primiți în această dimineață de Sfântul Părinte. În discursul său, le-a subliniat faptul că organismul lor "participă la slujirea unității", încredințată în mod special Papei prin "angajamentul său pentru fidelitatea doctrinei". "Unitatea înseamnă mai presus de toate unitatea credinței, susținută de tradiția sacră a cărei prim custode și apărător este Succesorul lui Petru. [...] Este de aceea o slujire indispensabilă de care depinde eficiența evanghelizării până la sfârșitul veacurilor."
"Episcopul Romei trebuie să proclame în mod continuu că Isus este Domnul", a spus Papa. "Potestas docendi" a Pontifului presupune "ascultare față de credință, pentru ca Adevărul care este Cristos să poată să continue să strălucească cu putere în toată măreția sa [...] și pentru ca să fie o singură turmă strânsă în jurul unui singur Păstor". Țelul unei mărturii comune a tuturor creștinilor "reprezintă deci o prioritate pentru Biserică în toate perioadele istoriei ei. [...] În acest spirit, mă încred în special în angajamentul dicasterului Dvs pentru depășirea problemelor doctrinale ce persistă încă în calea atingerii deplinei comuniuni a Societății Sf. Pius al X-lea cu Biserica." Sfântul Părinte a continuat mulțumindu-le participanților pentru eforturile lor "în vederea deplinei reintegrări a grupurilor și persoanelor foste anglicane în viața Bisericii Catolice, după prevederile constituției apostolice `Anglicanorum coetibus`. Adeziunea credincioșilor acestor grupuri la adevărul primit de la Cristos și prezentat în Magisteriul Bisericii nu este în nici un fel contrară mișcării ecumenice, ci mai degrabă relevă scopul final, adică realizarea comuniunii depline și vizibile între discipolii Domnului."
Papa și-a îndreptat apoi atenția asupra instrucțiunii "Dignitas Personae", privind anumite probleme de bioetică, publicată de Congregație în 2008. "Documentul reprezintă un nou moment de cotitură în vestirea Evangheliei, în deplină continuitate cu instrucțiunea `Donum vitae`, publicată de dicaster în 1987. În astfel de probleme delicate și presante, precum cele privind procrearea și descoperirile privitoare la manipularea embrionului și a patrimoniului genetic uman, [...] Magisteriul Bisericii caută să își aducă propria contribuție la formarea conștiințelor, nu doar a conștiințelor credincioșilor ci a tuturor celor care caută adevărul și sunt dispuși să asculte argumente ce nu vin doar din credință, ci și din rațiune. [...] Credința creștină își aduce contribuția în domeniile eticii și filosofiei nu oferind soluții prefabricate la probleme reale, precum cercetarea și experimentele biomedicale, ci prezentând puncte de vedere morale cu ajutorul cărora rațiunea umană poate să caute și să găsească soluții corespunzătoare."
Papa a continuat: "Există de fapt anumite aspecte ale revelației creștine care aruncă lumină în problemele de bioetică. [...] Aceste aspecte, înscrise în inima omului, sunt de asemenea de înțeles în termeni raționali ca elemente ale legii morale naturale, și pot găsi acceptare și în rândul oamenilor care nu se recunosc în credința creștină. [...] Înrădăcinată în natura umană și accesibilă tuturor creaturilor cu rațiune, legea morală naturală constituie temelia deschiderii unui dialog cu toți oamenii care caută adevărul și, mai general, cu societatea civilă și seculară", a mai spus Sfântul Părinte. Și a concluzionat: "Această lege, înscrisă în inimile tuturor ființelor umane, atinge un aspect esențial al teoriei legislației și reprezintă un apel la conștiința și simțul de responsabilitate al legislatorilor."
Există o videoștire asociată. Ea poate fi văzută însă doar online. Click aici.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1647, Ultimul acces: 2024-10-31 14:07:44