Papa va vizita si un muzeu evreiesc - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa va vizita și un muzeu evreiesc

[2010-01-15]
Papa Benedict al XVI-lea va merge duminică nu doar să viziteze sinagoga din Roma, ci și Muzeul Evreiesc din Cetatea Eternă. Pentru această ocazie muzeul a organizat o expoziție intitulată "Et Ecce Gaudium: Evreii Romei și ceremonia de investitură a Papilor". Expoziția va prezenta publicului câteva panouri datând din anii 1700, despre care se credeau că au fost pierdute. Ieri a avut loc o conferință de presă în care s-au dat detalii despre noua expoziție.
Vor fi expuse picturi și documente ce explică rolul comunității evreiești în ceremoniile de investitură a Papilor în anii 1700. În timp ceremoniilor, nou alesul Papă mergea călare în procesiune de la Vatican la Bazilica San Giovanni in Laterano. Comunitatea evreiască decora porțiunea de la Coloseum la Arcul Titus cu panouri mari pe care erau desenate elemente simbolice și scrise citate. Aceste panouri, portabile, au fost crezute dispărute într-o vreme, dar 14 dintre ele au reapărut în Arhivele istorice ale Comunității Evreiești din Roma. Muzeul va include astfel de panouri de la investirea Papilor Clement al XII-lea (1730), Clement al XIII-lea (1758), Clement al XIV-lea (1796) și Pius al VI-lea (1775). Aceste panouri sunt considerate ca reflectând un capitol important al relațiilor dintre Biserica Catolică și comunitatea evreiască. Expoziția va fi deschisă publicului între 18 ianuarie și 11 martie.
Italia a declarat oficial că arhivele comunității evreiești din Roma sunt de un "deosebit interes istoric" în 1981. Se găsesc acolo documente începând din secolul al XVI-lea și până în anii celui de-al doilea război mondial. Ceremonia de deschidere a expoziției va avea loc în prezența Papei Benedict al XVI-lea și a rabinului Romei, Riccardo Di Segni. "Papa Benedict este primul Pontif care vizitează muzeul evreiesc", a subliniat Daniela di Castro, directoarea muzeului, la conferința de presă de ieri. "Este deci o imensă onoare pentru muzeu și cu ea se deschide aniversarea a 50 de ani de existență a acestei instituții."

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1573, Ultimul acces: 2024-05-18 12:47:03