Scoala parohiala pentru copiii romani din Zürich - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Școala parohială pentru copiii români din Zürich

[2010-01-13]

Din septembrie 2007, la parohia ortodoxă român㠄Sfântul Nicolae“ din Zürich funcționează o școală parohială, informează "Ziarul Lumina". Aceasta s-a înființat prin deosebita grijă a preotului paroh Romică-Nicolae Enoiu și a enoriașilor, preocupați atât de păstrarea și transmiterea culturii românești, cât și de trăirea în credința creștină ortodoxă a tinerei generații, informează site-ul parohiei românești din Zurich.
Programul școlii este orientat să ajute copiii să stăpânească elementele limbii române și să prețuiască valoarea acesteia în contextul bilingv sau multilingual al migrației europene, să socializeze cu copii de vârste apropiate, prin jocuri, conversații, cântec și dans, activități artistice cu prilejul sărbătorilor religioase, desen, meșterit, să pătrundă de mici tainele istoriei și geografiei, ale culturii și credinței tărâmului de unde le vin moșii și strămoșii, să primească cuvântul Sfintei Evanghelii și al Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe Române.
Cum s-a înființat parohia
Elveția, ca, de altfel, multe alte țări ale Europei Occidentale, a fost și este o a doua patrie pentru mulți români ajunși pe aceste meleaguri, din diferite rațiuni, pentru o scurtă sau mai lungă perioadă. Atașamentul acestor confrați la valorile spirituale și culturale românești s-a manifestat și în această situație, ceea ce a determinat înființarea parohiei ortodoxe române din Zürich cu hramul „Sfântul Nicolae“ în anul 2002. De la început s-a dezvoltat cadrul unei vieți liturgice intense, punându-se și bazele unei activități catehetice regulate.
Potrivit site-ului parohiei, românii din Zürich și împrejurimi, prin inițiativa unui grup restrâns, s-au adresat Înaltpreasfințitului Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, rugându-l să aprobe și să binecuvânteze înființarea unei parohii și în acest oraș elvețian. Această acțiune a fost dintru început călăuzită și sprijinită de preotul paroh Enoiu, care studia la Fribourg, iar răspunsul prompt și favorabil al IPS Mitropolit Iosif i-a determinat pe inițiatori să contacteze într-un scurt timp cât mai mulți români din această zonă și să organizeze săvârșirea primei slujbe.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1469, Ultimul acces: 2024-04-06 23:04:51