Atac asupra crestinilor copti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Atac asupra creștinilor copți

[2010-01-13]

Un comando a atacat o biserică coptă din Cairo, săptămâna trecută, ucigând șapte persoane și rănind trei, anunță directionstoorthodoxy.org, citat de "Ziarul Lumina".
Incidentul s-a petrecut după Sfânta Liturghie de Crăciun și a fost o răzbunare pentru actul de agresiune sexuală săvârșit de un creștin asupra unei fete de 12 ani, în luna noiembrie a anului trecut. Atacatorii au deschis focul asupra unui grup de credincioși din biserica „Sf. Ioan“ din Nag Hamadi, provincia Qena, 90 km de Luxor. Surse din cadrul Ministerului de Interne au afirmat că atacul a fost un răspuns la cazul din noiembrie, când un tânăr creștin a fost acuzat că a violat o fetiță de 12 ani. Martori oculari au afirmat că un grup de trei bărbați înarmați dintr-o mașină a deschis focul împotriva credincioșilor. Principalul atacator a fost identificat de mai mulți martori, au anunțat oficialitățile. Atacul a rănit și doi musulmani, care erau în vecinătatea clădirii în momentul atacului. Episcopul Kirillos al Episcopiei Nag Hamadi a declarat presei că șase credincioși și un paznic au fost uciși și s-a declarat profund îngrijorat de violențele din Ajunul Crăciunul coptic, care au urmat violării fetiței musulmane în vârstă de 12 ani, din luna noiembrie. El părăsise biserica cu câteva minute înainte de atac. În ultimele săptămâni, se primiseră mesaje de amenințare din partea musulmanilor, de genul „nu vă vom lăsa să petreceți sărbătorile“. Poliția le-a cerut lui Kirillos și credincioșilor să stea mai mult pe acasă pentru a fi în siguranță. În Egipt, comunitatea coptă este de aproximativ 10% din populația majoritar musulmană.
Episcopul Anba Kirillos primise mai multe mesaje în care era amenințat și se pare că el era adevărata țintă a atacului. Kirillos a primit un SMS cu textul: „Este rândul vostru“. „Nu am făcut nimic în urma primirii acestui mesaj. Enoriașii mei au fost, de asemenea, amenințați pe stradă“, a mai declarat episcopul, precizând că, din cauza acestor amenințări, terminase slujba de Crăciun cu o oră mai devreme decât ar fi trebuit. Episcopul Kirillos a adăugat că musulmanii din Nag Hamadi și din satele învecinate organizaseră revolte cinci zile în luna noiembrie și incendiaseră proprietăți ale creștinilor în acea zonă, după ce avusese loc violul. „Mă așteptam să se întâmple ceva în ziua de Crăciun“, a afirmat episcopul, adăugând că poliția îl sfătuise să rămână acasă, pentru evitarea altor violențe. „Totul este legat de religie. Este un război religios, ei încearcă să anihileze creștinii din Egipt“, a mai precizat episcopul, care consideră că atacatorii sunt „musulmani radicali“.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1461, Ultimul acces: 2024-04-11 11:44:40