Biserica Ortodoxa Romana ii sarbatoreste astazi pe Sfintii Mucenici Ermil si Stratonic - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica Ortodoxă Română îi sărbătorește astăzi pe Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic

[2010-01-13]

Sfinții Martiri Ermil și Stratonic, prăznuiți astăzi în Biserica Ortodoxă Română, au trăit în secolul al IV-lea, în ținutul Iliricului, la Dunărea de Jos, pe vremea împăratului roman Liciniu. Pentru că nu au renunțat la religia creștină, aceștia au fost executați din ordinul împăratului iar corpurile lor au fost aruncate în Dunăre. Detalii despre viața și pătimirile lor aflăm de la părintele profesor Ionuț Moldoveanu, de la Facultatea de Teologie Ortodox㠓Justinian Patriarhul” din București într-un interviu Radio TRINITAS: „Diaconul Ermil a fost pârât la împărat că este creștin, drept urmare, așa cum se știe în aceea perioadă toți cei care erau suspectați de a fi fost creștini erau chemați în fața împăratului să abjure credința. În cazul diaconului Ermil care era acuzat că disprețuia zeii romani, fiind chemat în fața împăratului, acesta și-a susținut credința cu foarte multă tărie. În mai multe reprize, diaconul Ermil a fost nevoit să-și abjure credința, ceea ce nu s-a întâmplat, a fost chinuit în fel și chip, a fost torturat pentru a se ajunge la ceea ce împăratul dorea și anume: abjurarea credinței, apostazierea de la credință”.
În ciuda torturilor îndurate, Sfântul Ermil nu a renunțat la credința în Hristos, ba mai mult, unul dintre temnicerii lui, anume Stratonic, impresionat de dârzenia sfântului în credință, îi îngrijea rănile. Această faptă avea să-i aducă și lui, însă, cununa muceniciei: „El a fost pârât imediat la stăpânire pentru faptul de a fi ajutat un creștin, bănuit el însuși de creștinism și ca urmare amândoi au fost aduși din nou în fața împăratului, pentru a fi torturați, pentru a primi moarte mucenicească. Lângă Singindunum adică Belgradul de azi, la câțiva kilometri, acolo, unde altfel pe vremurile acelea, în secolul al IV-lea trăia o puternică comunitate daco-romană și până astăzi se mai păstrează urmele unei comunități românești, aveau să pătimească cei doi sfinți importanți, încă o dată spunem, diaconul Ermil și temnicerul Stratonic”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1422, Ultimul acces: 2024-05-17 21:48:05