Sfintii Cuviosi Parinti ucisi in Sinai si Rait praznuiti astazi de Biserica Ortodoxa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfinții Cuvioși Părinți uciși în Sinai și Rait prăznuiți astăzi de Biserica Ortodoxă

[2010-01-14]

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi, 14 ianuarie, pe Sfinții Cuvioși Părinți uciși în Sinai și Rait. Conform Sinaxarului, aceste meleaguri, locuite de numeroși călugări și pustnici au fost năvălite în două rânduri de către barbari care au trecut prin sabie pe cei ce se bucurau de liniștea pustiului. Prima năvălire a avut loc prin secolul al IV-lea, pe vremea Sfântului Petru al Alexandriei. Numărul cuvioșilor uciși atunci s-a ridicat la 77, dintre aceștia 39 au fost martirizați la muntele Sinai, iar 38 au primit botezul sângelui la mănăstirea Rait.
Despre această invazie avem date de la monahul Amonie din Alexandria care a sosit la Locurile Sfinte, curând după ce se petrecuse masacrul. Monahul a aflat de la un ismailitean, că barbarii, peste 300, au venit cu corabia dinspre Etiopia și că, înainte de a veni în Sinai, au ucis mai întâi 39 de părinți din mănăstirea Rait și au dat lupte cu locuitorii din Faran, pe care i-au învins și i-au ucis. Tot din spusele ismailiteanului aflăm, că au ucis pe toți robii pe care-i luaseră și apoi, neputându-se înțelege, s-au ucis între ei.
Năvălirea a doua a avut loc pe vremea Sfântului Ioan Gură de Aur și este relatată de un necunoscut, se pare din preajma Sfântului Nil Sinaitul. Aflăm, astfel, că barbarii au venit dinspre Arabia, iar martirizarea cuvioșilor s-a făcut noaptea, după Slujba Utreniei. Unii au putut să fugă, între care și Cuviosul Nil, dar fiul său a fost luat rob. Prin iconomie divină Cuviosul Nil și-a găsit fiul care a fost vândut ca rob și a fost răscumpărat de episcopul cetății Eluzia, care l-a și hirotonit preot. Mergând la episcop, acesta l-a sfințit preot și pe Cuviosul Nil.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1326, Ultimul acces: 2023-03-28 13:06:54