Sinaxa anuala a preotilor din Protopopiatul Onesti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sinaxa anuală a preoților din Protopopiatul Onești

[2010-01-12]
La Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh“ din Onești a avut loc ieri, 11 ianuarie 2010, Sinaxa anuală a preoților din Protopopiatul Onești, informează 'Ziarul Lumina'. Întrunirea a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii, în cadrul căreia s-au împărtășit 101 preoți.
Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Eftimie, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și a PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, preoții din Protopopiatul Onești au participat ieri la tradiționala sinaxă anuală. Dimineață a avut loc slujba Sfintei Liturghii, oficiată de un sobor de preoți condus de pr. Constantin Alupei, protoiereu al Protopopiatului Onești, la demisolul Catedralei „Pogorârea Sfântului Duh“ din Onești. Pe lângă cei 101 preoți care s-au împărtășit în cadrul Sfintei Liturghii, au mai fost prezenți peste 600 de oneșteni. „Au fost toți preoții Protopopiatului Onești. Parohiile protoieriei noastre se întind pe o distanță de 150 de kilometri. Pentru preoții noștri, această distanță nu a fost nici mică, nici mare, ci a fost aproape de sfântul potir, de sfânta masă, de sfântul jertfelnic. A fost o comuniune frățească. Ne-am străduit ca această comuniune să fie aproape de ceea ce ne-a sfătuit Mântuitorul nostru Iisus Hristos: «Să ne iubim unii pe alții». Cred că această iubire hristologică poate fi înțeleasă mai ales dacă ne adunăm în jurul sfântului potir. Lucrul acesta s-a petrecut la Onești, într-o atmosferă deosebită“, a declarat pr. Constantin Alupei, protoiereu al Protopopiatului Onești.
O parte dintre preoți au slujit în sfântul altar, iar ceilalți părinți, reuniți în Corala „Ierotheos“ a Protopopiatului Onești, condusă de pr. Adrian Țopa, au oferit răspunsurile liturgice la strană. Atât preoții slujitori, cât și cei de la strană au fost îmbrăcați cu toate veșmintele, potrivit rânduielii Sfintei Liturghii. „Momentul cel mai important a fost când ne-a venit rândul să ne apropiem de Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. A trebuit să plecăm de la altar, preluând Trupul Mântuitorului Iisus, pentru a ne înlănțui în întreaga catedrală, după care am trecut prin mijlocul credincioșilor, care au rămas impresionați de comuniunea preoților. Îi îndemn pe toți credincioșii să se bucure de o astfel de participare, cum spune Sf. Ap. Pavel: «Bucurați-vă cu cei ce se bucură». Ne-am rugat atât pentru cei care au fost în catedrală, pentru cei care din binecuvântate pricini nu s-au învrednicit a fi prezenți și pentru tot sufletul cel necăjit și întristat care are trebuință de mila și de ajutorul lui Dumnezeu“, a mai adăugat pr. protopop Constantin Alupei.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop a transmis tuturor participanților la slujbă mesajul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul, care din binecuvântate pricini nu a putut fi prezent la Sinaxa preoților din Protopopiatul Onești. „Mulțumim tuturor preoților prezenți în proporție de 100%. Mulțumim Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, care a transmis de pe patul spitalului arhierești binecuvântari, dar și credincioșilor care au binevoit să fie împreună cu noi astăzi. Este o binecuvântare atât pentru noi, preoții, cât și pentru binecredincioșii noștri“, a spus pr. protopop Constantin Alupei. La final, preoții și-au împărtășit unii altora din gândurile pe care le au pentru anul 2010.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2067, Ultimul acces: 2024-05-18 03:24:03