Fraternitatea derivata din Botez, model pentru o noua umanitate - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Fraternitatea derivată din Botez, model pentru o nouă umanitate

[2010-01-10]
Papa Benedict al XVI-lea a vorbit astăzi despre semnificația Botezului, întâlnindu-se conform obiceiului cu pelerinii reuniți la amiază în Piața San Pietro pentru rugăciunea Îngerul Domnului. Anterior a celebrat Sfânta Liturghie în Capela Sixtină, ocazie cu care a administrat Sacramentul Botezului unui număr de 14 nou-născuți. Redăm în continuare textul alocuțiunii Sfântului Părinte, după traducerea făcută de redacția română a Radio Vatican.
Iubiți frați și surori,
Dimineața aceasta, în timpul Sfintei Liturghii, celebrată în Capela Sixtină, am administrat sacramentul Botezului câtorva nou-născuți. Acest obicei este legat de sărbătoarea Botezului Domnului, prin care se încheie timpul liturgic al Crăciunului. Botezul sugerează foarte bine sensul global al festivităților Nașterii Domnului, în care tema actului de a deveni fii ai lui Dumnezeu grație venirii Fiului Unul-Născut în umanitatea noastră constituie un element dominant. El s-a făcut om pentru ca noi să putem deveni fii ai lui Dumnezeu. Dumnezeu s-a născut pentru ca noi să putem să ne naștem din nou.
Aceste concepte revin continuu în textele liturgice de Crăciun și constituie un motiv puternic de reflecție și de speranță. Ne gândim le ceea ce scrie Sfântul Paul galatenilor: "Dumnezeu l-a trimis pe Fiul său născut din femeie, născut sub Lege, ca să îi răscumpere pe cei care erau sub Lege ca să primim înfierea" (Galateni 4,4-5); sau Sfântul Ioan în prologul Evangheliei sale: "Celor care l-au primit, celor care cred în numele Lui, le-a dat puterea de a deveni copii ai lui Dumnezeu" (Ioan 1,12). Acest minunat mister care este "a doua naștere" a noastră - renașterea unei ființe umane de "sus", de la Dumnezeu (cf. Ioan 3,1-8) - se realizează și se rezumă în semnul sacramental al Botezului.
Prin acest sacrament omul devine realmente fiu, fiu al lui Dumnezeu. De atunci, scopul existenței sale constă în a atinge în mod liber și conștient ceea ce încă de la început era și este destinația noastră. "Devino ceea ce ești" reprezintă principiul educativ de bază al persoanei umane răscumpărate de har. Acest principiu are multe analogii cu creșterea umană, unde raportul părinților cu fiii trece, prin detașări și crize, de la dependența totală la conștiința de a fi fii, la recunoștința pentru darul vieții primite și la maturitatea și capacitatea de dăruire a vieții. Născut din Botez la viață nouă, și creștinul își începe drumul de creștere în credință care îl va purta să îl invoce în mod conștient pe Dumnezeu ca "Abba - Tată", să i se adreseze cu recunoștință și să trăiască bucuria de a fi fiul Său.
Din Botez derivă și un model de societate: aceea a fraților. Fraternitatea nu se poate stabili prin intermediul unei ideologii, cu atât mai puțin prin decret al vreunei puteri constituite. Ne recunoaște ca frați plecând de la umila dar profunda conștiință a faptului că suntem fii ai unicului Tată ceresc. În calitate de creștini, grație Duhului Sfânt primit la Botez, ne revine darul și îndatorirea de a trăi ca fii ai lui Dumnezeu și ca frați, pentru a fi ca "ferment" al unei noi umanități, solidare și bogate în pace și în speranță.
Ne ajută în acest sens conștiința că avem, pe lângă un Tată în ceruri, și o mamă, Biserica, pentru care Fecioara Maria este modelul peren. Ei îi încredințăm copiii nou-botezați și familiile lor, și cerem pentru toți bucuria de a renaște în fiecare zi "de sus", din iubirea lui Dumnezeu, care ne face fii ai Săi și frați între noi.
(Sursa: Radio Vatican)
Există o videoștire asociată. Ea poate fi văzută însă doar online. Click aici.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1352, Ultimul acces: 2023-03-23 05:25:27