Irlanda: Noua lege a blasfemiei il poate aduce in fata instantei pe Isus! - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Irlanda: Noua lege a blasfemiei îl poate aduce în fața instanței pe Isus!

[2010-01-04]
În Irlanda, opinia critică emisă la adresa unei religii a devenit pasibilă de amendă cu 25.000 de euro, potrivit unei legi care a intrat în vigoare din 1 ianuarie, informează site-ul francez Rue 89. Dacă inițial noua lege avea intenția doar să reactualizeze drepturile presei irlandeza, în forma finală ea a mers mult mai departe.
Astfel, articolul 36 creează delictul de blasfemie, sancționabil cu amenda maximă de 25.000 euro, măsură denunțată de militanții laici. Legea se aplică tuturor religiilor, nu numai celei catolice, dominantă în Irlanda, și definește astfel blasfemia: "cuvinte grosiere abuzive sau insultătoare despre elemente considerate sacre de o religie și șocante astfel pentru un număr substanțial de credincioși ai acestei religii".
Definiția lasă o anume libertate de interpretare judecătorilor. Iar asociația Atheist a decis să le testeze severitatea. Ea tocmai a pus online o listă de 25 de citate /unele din Noul Testament/ care ar putea fi considerate, potrivit legii, blasfematorii și i-a întrebat pe judecători cum i-ar sancționa pe autorii cuvintelor respective. Astfel, potrivit Atheist Ireland, citat de Agerpres, judecătorii ar trebui să-l cheme în fața instanței pe însuși Isus. Asociația amintește despre atacurile sale împotriva iudaismului, ca de pildă în acest pasaj din "Evanghelia lui Ioan": "Tatăl vostru este diavolul și voi vreți să îndepliniți dorințele tatălui vostru. El a fost ucigaș de la început. El este mincinos și tată al minciunii".
Alt "blasfemist" care trebuie judecat de urgență, potrivit Atheist Ireland, este papa Benedict al XVI-lea. În 2006, el citează un împărat bizantin, potrivit căruia Mahomet nu a adus decât "rău și dezumanizare".
Pe aceeși listă figurează cântăreața Bjork /"Fie ca budiștii să se ducă la dracu !"/ și, fără surpriză, Salman Rushdie, autorul "Versetelor satanice". Totuși, nu este sigur că scriitorul ar fi condamnat în Irlanda. Noua lege precizează că judecătorii vor ține seama de valoarea "literară, artistică, politică, științifică sau academică" a cuvintelor rostite.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1265, Ultimul acces: 2023-03-29 03:43:47