EDITORIALUL EVZ: Boc pupa poala Patriarhului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

EDITORIALUL EVZ: Boc pupă poala Patriarhului

[2010-01-04]
Ioana Lupea
Ioana Lupea: „La doi ani de la întronizare, Patriarhul Daniel are la sfintele sale picioare toți decidenții din stat care pot sluji misiunii de a spori averea BOR”.
Vrerea Patriarhului Daniel este poruncă pentru premierul Emil Boc, deși Legea unică a salarizării le-a stabilit amândurora remunerații egale. Pentru că Înalt Prea Sfinția Sa nu dorește ca un venetic să-și vâre nasul în finanțările pe care le primește BOR de la bugetul de stat, un mister politico-religios despre care Dan Brown ar putea să scrie următorul bestseller ecranizabil, Departamentul pentru Culte va fi extras din portofoliul lui Kelemen Hunor și subordonat direct subordonatului Patriarhului Daniel, Emil Boc.
Și pentru ca Patriarhul să fie pe deplin mulțumit și să nu afurisească mandatul PDL și pe-al președintelui Traian Băsescu, binecuvântat ortodox în fața parlamentului multiconfesional, în fruntea Departamentului pentru Culte, Emil Boc îl va renumi șef pe Adrian Lemeni, protejatul ÎPS.
Tânărul teolog a fost obligat să demisioneze în 2007, din aceeași funcție, după ce Liga Pro Europa a descoperit că un manual de religie ortodoxă pe care acesta l-a coordonat conținea un atac virulent la adresa celorlalte culte religioase acuzate că-i divizează pe creștini prin prozelitism, „o metodă nedemnă, inacceptabilă din punct de vedere social și moral”.
Cu asemenea concepții despre libertatea și toleranța religioasă nu este de mirare că Patriarhul a intervenit pe lângă fostul premier Tăriceanu să-l miluiască pe secretarul de stat demisionar cu postul de consilier personal și pe lângă actualul prim-ministru să-l numească șef la Culte. E uimitor însă că un premier al unui stat neutru religios, fie el și Emil Boc, a acceptat să împlinească dorința Patriarhului fără a se consulta măcar cu șefii celorlalte culte oficiale, îndreptățite la un punct de vedere.
La doi ani de la întronizare, Patriarhul Daniel are la sfintele sale picioare toți decidenții din stat: un președinte care a păcătuit prin porturi la muzee și biblioteci, un premier mult prea cuvios pentru standardele laice, doi demnitari de încredere în cabinetul PDL-UDMR în persoanele lui Adrian Lemeni și Theodor Baconschi, coautori la Legea cultelor, un lider socialdemocrat care l-a declarat modelul său și un președinte de partid liberal care promitea un parteneriat cu ÎPS pentru regenerarea morală a societății.
La ce folosește această colecție de politicieni gata să facă oricând, orice, pentru Patriarh? Treaba Patriarhului este averea BOR, sunt zidurile de biserici ridicate sau rechiziționate de la alte culte, nu pentru a-l preamări pe Dumnezeu sau ajuta pe credincioși, ci pentru a-și marca teritoriul în fața celorlalte confesiuni.
Misiunea asumată de Patriarhul Daniel nu este vreuna socială din moment ce marea operă caritabilă a BOR reprezintă cam un procent din sutele de milioane de euro pe care le primește de la stat. ÎPS urmărește să blocheze prin lege accesul Bisericii Greco-Catolice la Justiție, în condițiile în care proprietățile confiscate acesteia de comuniști și date în folosință BOR îi sunt retrocedate de către instanțe.
Patriarhia Română îi acuza, într-un comunicat de presă din septembrie, pe judecători că dau sentințe părtinitoare pentru că sunt greco-catolici și își propunea să sensibilizeze autoritățile statului pentru ca disputele patrimoniale să fie tranșate prin lege și nu în justiție.
Cu Emil Boc în fruntea guvernului, în condițiile în care prietenii lui din PDL - parlamentarii Daniel Buda și Ioan Oltean - au mai propus în 2007 un proiect ce stabilea retrocedare în funcție de numărul de credincioși, misiunea Patriarhului este ca și îndeplinită. Este suficient doar să facă un semn și Biserica Greco-Catolică ar putea rămâne fără multe din lăcașurile de cult care i-au fost confiscate de comuniști.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1291, Ultimul acces: 2023-03-20 23:01:02