AZI E BOBOTEAZA - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

AZI E BOBOTEAZA

[2010-01-06]
Semnificația agheasmei mari
Agheasma mare se bea între 6 și 14 ianuarie, perioada fiind una de amintire și prăznuire a momentului Botezului DomnuluiSărbătoarea Botezului Domnului se mai numește și Epifania sau Arătarea Domnului, pentru că atunci când Iisus ieșea din apă, 'cerurile s-au deschis și Duhul lui Dumnezeu S-a văzut pogorându-se ca un porumbel și venind peste El. Și iată glas din ceruri zicând: «Acesta este Fiul Meu Cel iubit întru care am binevoit»'.
de Daniela Cârlea Șontică
lÎn toate bisericile creștin-ortodoxe, de Bobotează (6 ianuarie) are loc slujba specială de sfințire a apei sau Agheasma Mare. Cuvântul 'agheasmă' vine din grecescul 'to aghiasma' și înseamnă 'sfințire'. În popor, agheasma semnifică apa sfințită. Agheasma mare se săvârșește de ierarh sau preot în cadru festiv, în ziua de Bobotează, afară, în curtea bisericii sau lângă o apă curgătoare, dar mai este săvârșită și în Ajunul Bobotezei numai în biserică.
Agheasma mare este tămăduitoare, are mare putere sfințitoare, pentru că este săvârșită în chiar ziua în care Domnul a fost botezat în Iordan și a sfințit apele acestuia și natura înconjurătoare.
DARURILE AGHEASMEI
Agheasma mare are darul de a vindeca boli, a apăra de rele, de vrăjitorii și diavoli. Agheasma mare se bea pe nemâncate în toată perioada 6-14 ianuarie, după care se ia anafură, perioada fiind una de amintire și prăznuire a momentului Botezului Domnului. În restul anului nu se mai ia acest fel de agheasmă, o pot lua doar acele persoane care după spovedanie nu au primit binecuvântarea de a se împărtăși din cauza unor păcate grele.
Se mai folosește la sfințirea bisericilor, a anumitor obiecte din sfântul altar, a Sfântului Marelui Mir, precum și la stropirea caselor tulburate de demoni.
În ziua Sfântului Ioan Botezătorul, la 7 ianuarie, se stropesc casele oamenilor, ogoarele, viile, livezile și animalele din gospodărie pentru a fi ferite de reaua întâmplare. Credincioșii păstrează cu evlavie agheasma mare în sticle curate la loc de cinste, ca pe un fel de binecuvântare a casei lor. Agheasma mică se poate săvârși de preot în orice moment al anului, dar mai ales la începutul fiecărei luni, cu scopul de a se sfinți oamenii, casele și lucrurile. Agheasma mică se ia imediat după ce se ia anafura, în tot cursul anului.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1431, Ultimul acces: 2024-04-18 00:27:01