Mitropolitul Bartolomeu Anania: nume de cod „Apostol” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mitropolitul Bartolomeu Anania: nume de cod „Apostol”

[2010-01-11]
Mirela Corlățan
DELAȚIUNI. CNSAS susține că ÎPS Bartolomeu, mitropolitul Clujului, este informatorul „Apostol” din dosarul lui Antonie Plămădeală, fostul mitropolit al Ardealului.
ÎPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, apare ca agent cu numele de cod „Apostol” în dosarul de urmărire al fostului mitropolit al Ardealului Antonie Plămădeală. El a fost deconspirat de CNSAS pe 22 ianuarie 2008.
Notele informative semnate de „Apostol” sunt prezentate, în premieră, de „Evenimentul zilei” împreună cu explicațiile celui vizat.
Două delațiuni, în două case conspirative
Informatorului „Apostol”, unul din cei 35 de turnători din dosarul de urmărire informativă al fostului mitropolit de la Sibiu, îi sunt atribuite două note, ambele datate în 1964. Prima a fost dată pe 17 august, la doar câteva zile după ieșirea din arest a lui Valeriu Anania, iar cealaltă - pe 9 octombrie.
Notele au fost date în două case conspirative diferite, „Dobrogea” și „Spiridon”, fiind scrise la mașină, ca marea majoritate a celorlalte 101 note din dosar.
„Pe Plămădeală Leonida-Antonie l-am cunoscut prin anul 1949 când a venit la mine, în palatul patriarhal, rugându-mă să intervin la Firmilian, mitropolitul Olteniei, să-l primească în eparhia sa. Cu acel prilej, Plămădeală mi-a spus că are un mandat neexecutat”, a relatat „Apostol” securiștilor.
În 1949, anul la care face referire acesta, Antonie Plămădeală tocmai terminase Teologia și, ca urmare a implicării sale în grevele studențești anticomuniste, fusese condamnat la șapte ani de temniță grea și cinci ani de degradare civică. A fost prins abia în 1954 și eliberat, printr-un decret de grațiere, în 1958.
Note informative după discuțiile cu o călugăriță
„Am vorbit cu Firmilian și acesta l-a primit ca monah la schitul Crasna, al cărui stareț era Daniil Sandu Tudor. Acesta din urmă a fost arestat și condamnat, iar la scurt timp a fost arestat și Plămădeală. L-am revăzut câțiva ani mai târziu, după ce a ieșit din închisoare (...). Nu cunosc detalii despre trecutul său, în afară de faptul că a fost legionar și ucenic al lui Arsenie Boca, sub influența căruia s-a și făcut călugăr și cu care mai târziu s-a certat”, a spus „Apostol”, care a devoalat și ceea ce ar fi discutat Plămădeală cu călugărița Mihaela-Marieta Iordache, de la Mănăstirea Vladimirești, despre patriarhul Iustinian Marina.
„Mihaela Iordache susținea că un patriarh care face politică procomunistă și care se aliază deci cu forțele anticreștine nu mai trebuie ascultat. Plămădeală se fixase pe teza că de îndată ce patriarhul are hirotonie valabilă și este recunoscut de toate patriarhiile ortodoxe, el trebuie ascultat, indiferent de atitudinea lui politică”.
„Plămădeală mi-a zis că Scrima e mason”
Un alt personaj care apare in nota semnat㠄Apostol” este teologul Andrei Scrima, cu care ÎPS Bartolomeu Anania a lucrat la Patriarhie înainte ca primul să plece din România, iar al doilea să intre în pușcărie, în 1958, după cum arată mitropolitul Clujului în volumul său de „Memorii”, publicat anul trecut la Editura Polirom.
„Plămădeală mi-a spus, printre altele, că Scrima e mason. Aceasta era o confirmare a ceea ce eu însămi auzisem din gura lui Scrima”, relata „Apostol”.
În „nota biroului”, respectiv a maiorului securist Dumitru Bujeniță, care a primit și consemnat informarea lui „Apostol”, se spune c㠄agentul a fost eliberat recent din detenție” și că aprimit instrucțiuni să afle mai multe despre Plămădeală și chiar să reia legătura cu el. „În raport cu aceasta, îl vom dirija cu sarcini concrete”, consemna maiorul Bujență în raportul său de urmărire operativă.
Actualul mitropolit al Clujului a ieșit din închisoarea de la Aiud în august 1964, în urma decretului de grațiere a deținuților politici.
Aceleași informații, cu și fără nume de cod
Informațiile date de „Apostol” despre Plămădeală coincid aproape ad literam cu cele date de tânărul Valeriu Anania, sub semnătură, în cadrul unui interogatoriu în arest, pe 19 ianuarie 1959, ce a durat 12 ore și jumătate, după cum a consemnat ofițerul în procesul- verbal, și care îl viza tot pe Plămădeală.
„Pe Plămădeală Leonida-Antonie l-am cunoscut în anul 1948 sau la începutul lui 1949, când el a venit la Patriarhie pentru a se prezenta mitropolitului Firmilian Marin ce se găsea în București. Anterior acestei date cunoșteam din auzite numele unui Plămădeală, fost legionar, devenit călugăr sub influența mistică a lui Arsenie Boca. (...) În 1948-1949 eu ocupam funcția de intendent al Palatului Patriarhal, iar cu Antonie Plămădeală m-a întâlnit întâmplător pe holul cel mare, unde se afla și mitropolitul”, a spus Anania la interogatoriu, relatând și o discuție cu Plămădeală și maica Mihaela Iordache, întocmai ca „Apostol” cinci ani mai târziu.
„MEMORII” CU OMISIUNI
Anania, despre trei întâlniri cu Securitatea
Imediat după eliberarea din detenția de la Aiud, în august 1964, Valeriu Anania a avut trei întâlniri cu Securitatea. O spune el însuși în volumul de memorii, dar neagă, în același timp, că ar fi dat note informative.
După spusele sale, a insistat să scrie doar „declarații”. „Ofițerul de legătur㔠al Securității care l-a interpelat pe Anania pe stradă este același cu cel care a consemnat cele două note semnate „Apostol” din dosarul „Călugărul” ce-l vizează pe Antonie Plămădeală: maiorul Dumitru Bujeniță.
„Și am dat cu ochii de el, într-adevăr, în Cișmigiu, în timp ce făceam o mică plimbare. M-a poftit pe o bancă și a întreținut o conversație foarte generală și amiabilă. Dar, la sfârșit, nu am acceptat o întâlnire. M-a agățat apoi pe la Podul Senatului și m-a dat pe mâna altui individ care m-a condus oarecum misterios într-un apartament din așa-zisul bloc turn. Am înțeles că era unul din apartamentele conspirative ale Securității. (...) A prins a mă iscodi despre unele probleme din Patriarhie și mi-a cerut să scriu acasă pe hârtie ceea ce-i spusesem și să i-o aduc la o întâlnire viitoare; puteam să-mi fixez și un pseudonim. N-am avut tăria să urlu, m-am stăpânit, m-am rușinat, i-am spus că nu devin informator. Insul mi-a pus o hârtie pe masă și m-a poftit să scriu pe loc. Am început: «Declarație. Subsemnatul Ana nia Valeriu...”. A obiectat: nu «Declarație», ci «Notă informativă ». «Declarație», am zis eu. A cedat: nici «Declarație», nici «Notă informativă», ci... nici un titlu. Text direct și fără semnătură. N-am vrut. Mi-am menținut «Declarația» și am iscălit în josul ei, cu dată. Mi-a dat drumul. A treia oară tot el (acum îmi amintesc că se recomandă Bujeniță) și încă unul, într-o curte de pe strada Academiei. Întrebări, răspunsuri, invitație la o «notă informativă». Am scris o «Declarație». (...) De atunci m-au lăsat în pace”.
Șicanat de Iustin, acceptat de Teoctist
După patru luni de la întâlnirile cu securiștii, Valeriu Anania a fost trimis în cu scopul de a reorganiza ortodocșii români de peste Ocean, care erau divizați în două episcopii.
Valeriu Anania a refuzat să candideze pentru funcția de episcop al Episcopiei de la Detroit, ce se subordona canonic Patriarhiei, promovându-l pe Victorin Ursache.
A rămas însă în Statele Unite alături de acesta, iar în 1971 s-a retras jumătate de an în Hawaii pentru a-și definitiva câteva proiecte literare. În 1976 s-a întors în țară pentru a participa la o reuniune cu foștii colegi de la Seminarul Teologic și a fost împiedicat să se mai întoarcă în America, oficial printr-o decizie a Sfântului Sinod.
Patriarhul Iustinian a reușit să-l ajute totuși, oferindu-i postul de director al Institutului Biblic. Doar după patru ani a mai obținut permisiunea de a se întoarce la Detroit pentru a-și recupera lucrurile. După moartea lui Iustinian Marina, în 1977, Valeriu Anania a mai rămas la Patriarhie până în 1982, când, în urma unor neînțelegeri cu noul patriarh, PF Iustin Moisescu, s-a pensionat și s-a retras la Mănăstirea Văratec.
În 1990 a devenit membru al Grupului de Reflecție pentru Reînnoirea Bisericii, iar, pe fondul retragerii PF Teoctist la Sinaia, vicepreședintele Consiliului Frontului Salvării Naționale, Gelu Voican Voiculescu, i-a propus între patru ochi - susține în „Memorii” - să devină patriarh și a refuzat.
În 1993 a fost ales arhiepiscop al Clujului, iar în 2006, după o divizare cu scandal a Mitropoliei Ardealului, al cărei promotor a fost, a devenit mitropolit.
După moartea PF Teoctist, s-a apropiat din nou de funcția de patriarh, fiind contracandidatul în alegeri al mitropolitului Daniel al Moldovei. A pierdut.
CĂLĂTORIE. Antonie Plămădeală, victima informatorului „Apostol”, împreună cu fostul Patriarh Teoctist pe Marea Egee, în 1995, în drum spre insula Patmos
„BESTIA DE LA AIUD”
Reeducat sau „reeducator” în detenție
În dosarul lui Plămădeală se vorbește adesea despre Valeriu Anania, dat fiind faptul că lucra la Patriarhie și era unul dintre apropiații patriarhului Iustinian Marina.
Informatorul „Dan”, de pildă, tot în august 1964, relatează o discuție dintre Plămădeală și călugărul Arsenie Papacioc. „Arsenie îi spunea lui Plămădeală că Anania Vartolomeu a fost numit «bestia de la Aiud» de ceilalți deținuți pentru că era referent în ședințele de reeducare și că s-ar fi exprimat cât se poate de rău în privința credinței și deci e un trădător al credinței. Antonie spune că Anania ar fi pus calitatea de a fi creștin cu aceea de a fi legionar, fapt care îl coboară pe Anania din nivelul de intelectual, căci aceste sfere nici nu se ating dar încă să se acopere”.
Deși EVZ a încercat în nenumărate rânduri să-l contacteze pe părintele Arsenie Papacioc pentru a verifica veridicitatea informațiilor din această notă, acesta a refuzat orice dialog prin intermediul maicilor de la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Techirghiol, unde slujește.
O posibilă explicație s-a dedus chiar din scurta discuție cu mitropolitul Clujului: părintele Arsenie Papacioc este duhovnicul ÎPS Bartolomeu.
„Nimeni nu părea constrâns”
Anania recunoaște în „Memorii” că s-a trecut pe o listă a reeducării, fiind însă obligat și neabdicând de la credința creștină. „Într-o bună zi, pe clubului (de reeducare - n.r.) a apărut o listă cu numele a vreo zececinsprezece inși care aderaseră la reeducare. A doua zi, lista s-a lungit cu încă cinci-șase; a treia zi, cu vreo zece… Nimeni nu părea constrâns, forțat în vreun fel: de cum se hotăra, fiecare se ducea la listă și își scria numele. Rezistenții de până ieri se agitau prin curte, în consultări de câte doi-trei și se grăbeau spre clubului, voind parcă să scape de vina de a fi printre ultimii. Când lista s-a umplut mai mult de jumătate, mi-am pus și eu numele pe ea”, relatează Valeriu Anania finalul reeducării de la Aiud, căreia, după spusele lui, nu i-ar fi rezistat decât 17 persoane.
Alte mărturii însă vorbesc despre 56 de deținuți. Procesul a fost orchestrat de comandantul închisorii, colonelul Gheorghe Crăciun, pe care Valeriu Anania îl cunoștea din 1946, din timpul grevei studențești al cărei lider fusese. Gheorghe Crăciun era pe atunci șeful Chesturii din Cluj.
„TÂMPENII”
Mitropolitul Clujului, supranumit „Leul Ardealului”, neagă faptul că ar fi autorul celor două note informative și amenință cu judecata lumească
Cea de-a doua notă informativă semnat㠄Apostol”, deși provine tot din dosarul de urmărire al lui Plămădeală, intitulat „Călugărul”, nu se referă la acesta, ci la o întâlnire cu mai multe măicuțe, cu care a discutat despre Radu Gyr, fost comandant legionar supranumit „poetul închisorilor”.
Acesta a făcut 16 ani de pușcărie sub comuniști, fiind eliberat de la Aiud în 1964, ca și Valeriu Anania.
„Radu Gyr a făcut abjurarea legionarismului din convingere, nesilit de nimeni (...) și-a citit declarația de la Aiud în fața a 12 grade și funcții legionare. (...) După știința mea, în Aiud numai 17 persoane nu au acceptat reeducarea și au refuzat să facă vreo declarație de desolidarizare și că aceștia înșiși sunt oameni de o foarte dubioasă calitate intelectuală și morală. În ceea ce mă privește, am rămas credincios religiei, deși acum sunt civil, dar nu mai am în mine nici o reminiscență legionară”, a spus „Apostol”.
„Comandantul ne-a recomandat să reflectăm”
Nota ofițerului, același Bujeniță, spune c㠄agentul a furnizat nota ca urmare a instructajului dat de a ne informa despre persoanele care îl vizitează”. Și aceste informații ale lui „Apostol” coincid cu spusele lui Valeriu Anania, de data aceasta din „Memorii”.
„Într-o zi a apărut în secție colonelul Gheorghe Crăciun, comandantul închisorii. Îl revedeam după 16 ani; se îngrășase, chipul îi era mai aspru. A dat cuiva o hârtie să o citească cu glas tare. Era o scrisoare a lui Radu Gyr (despre care se auzise prin pușcărie), în sensul că renunță la tot trecutul lui politic și se desolidarizează de orice apartenență la Mișcarea Legionară. Crăciun a poruncit apoi să mi se dea mie hârtia și m-a invitat să spun dacă recunosc semnătura originală a lui Gyr. Am recunoscut-o. Comandantul ne-a recomandat să reflectăm. (…) La câteva săptămâni am fost chemat în cabinetul comandantului. N-a pomenit o vorbă despre faptul că ne-am fi văzut cândva. Vorbea domol despre procesul de reeducare al întregii pușcării și, în final, mi-a strecurat ideea de a da eu semnalul în secția a XI-a, cea atât de îndărătnică. I-am mărturisit sincer că eu nu mă mai consider de mult legionar și că a da o declarație în acest sens nu ar constitui pentru mine nici o dificultate. Aș fi preferat s-o dau însă în stare de libertate”.
Mitropolitul s-a retras în ultima vreme
Dacă existența interogatoriului din închisoare o recunoaște, arătând, dimpotrivă, că în detenție a fost obligat de nenumărate ori să dea informații despre diverse persoane, ÎPS Bartolomeu Anania neagă însă cu vehemență că ar fi dat vreodată note informative semnate „Apostol” sau cu un alt nume de cod.
„Am conștiința curată și, cât oi fi eu de popă, de mitropolit, o să ajung în justiție cu cine spune altceva despre mine”, a declarat telefonic mitropolitul Clujului, în timpul verii, pe când se afla în concediu la Mănăstirea Piatra Fântânele, din Bistrița-Năsăud, unde a primit prin email cele două note informative semnate „Apostol”, precum și pe cea care se referea la rolul său în reeducarea de la Aiud.
După ce a citit documentele din arhiva CNSAS, s-a rezumat la exclamația: „Sunt tâmpenii!”. Recent, mitropolitul a fost rugat din nou să accepte o discuție pe tema documentelor de la Securitate, dar, prin intermediul purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei, a refuzat.
Acesta din urmă a motivat refuzul prin dorința mitropolitului, în ultima vreme, de a fi mai retras. Și, într-adevăr, acest lucru s-a confirmat în campania electorală, prima din ultimii ani în care nu a avut nici o poziție publică.
NOTĂ INFORMATIVĂ. Ofițerul de legătură al informatorului „Apostol” a fost maiorul Dumitru Bujeniță
"Sunt tâmpenii! (...) Am conștiința curată și, cât oi fi eu de popă, de mitropolit, o să ajung în justiție cu cine spune altceva despre mine."
ÎPS Bartolomeu Anania, despre notele informative semnate „Apostol” pe care „Evenimentul zilei” i le-a prezentat
UNUL A DORIT, ALTUL A REFUZAT
Plămădeală, gelos pe Anania
„Călugărul” și „Apostolul”, așa cum apar Antonie Plămădeală și Valeriu Anania în documentele Securității, au fost departe de a avea vreodată o bună relație de comunicare, deși amândoi au fost apropiați ai patriarhului Iustinian. Plămădeală nu agrea însă influența pe care o exercita Anania pe lângă patriarh, iar Anania l-a acuzat mereu pe Plămădeală de servilism. Relația proastă dintre cei doi transpare chiar din dosarul de Securitate.
Informatorul „Dan”, într-o notă din 1965, consemnează vorbele fostului mitropolit al Ardealului la adresa lui Anania.
„Sursa a discutat cu Antonie Plămădeală pe 25 oct. 1965 și a aflat că el este foarte mâhnit, aproape gelos, pe plecarea lui Anania în . Știe precis că aceasta îi va aduce lui Anania situația de episcop. Regretă că el a suferit mai mult decât Anania, fiind scos din monahism și nu are la activul lui faptele lui Anania”, spunea „Dan”.
Ironia a făcut ca Anania să nu dorească să ajungă episcop în , intrând în rândul ierarhilor abia în 1993. Plămădeală, în schimb, și-a văzut visul împlinit mai devreme decât se aștepta: în 1970 a devenit vicar patriarhal, iar în 1982 mitropolit al Ardealului.
În „Memorii”, Anania nu se ferește să-și descrie și el sentimentele față de Plămădeală, relatând, de pildă, vizita pe care acesta a făcut-o în 1976 la Detroit, în calitate de episcop vicar patriarhal, și care s-ar fi soldat cu o notă informativă prin care Plămădeală îl denunța ca agent FBI. „(...) profesorul Dumitru Dogaru, fost președinte al Departamentului Cultelor, m-a informat confidențial că Antonie Plămădeală, revenit în București după vizita din 1976, depusese o notă prin care informa că Anania, la Detroit... lucra cu FBI-ul”, persifla Anania.
Un alt moment ilustrat cu privire la Antonie este moartea patriarhului Iustinian, în 1977. „Am avut câteva ieșiri nervoase, mai ales văzându-l pe Antonie angajat cu trup și suflet să vegheze la respectarea tuturor ordinelor care năvăleau năprasnic prin telefon sau curieri grăbiți”.
De asemenea, Anania îl ironizează pe Plămădeală pentru faptul că în 1990, sub presiunea Grupului de Reînnoire a Bisericii, i-a cerut să-i găsească un loc la Sihăstria pentru a se retrage, însă s-a răzgândit, ca toți ceilalți ierarhi cunoscuți pentru buna colaborare cu vechiul regim.
ÎPS Antonie a rămas mitropolit până la moarte, în 2005, iar din 1993 i-a fost, administrativ, superior direct lui Anania, arhiepiscop de Cluj, fiind obligați nu doar să se întâlnească la ședințe, ci și să concelebreze slujbe religioase.
Plămădeală: I-am iertat
Dacă Plămădeală l-a turnat el însuși pe Anania, așa cum acesta din urmă sugerează în Memorii, nu s-a demonstrat încă, așa cum nu se poate ști dacă Plămădeală a aflat vreodată că Securitatea i-a cerut lui Anania informații despre el. Cert este doar faptul că în testamentul său, structurat în 20 de puncte, vorbește despre iertare.
Rog pe toți cei care socotesc că le-am greșit să mă ierte. Eu i-am iertat pe toți”, a scris Plămădeală la punctul 14. Frații săi, Mihai și Alexie, s-au străduit să-i respecte toate dorințele și tocmai de aceea, spun, au refuzat să dea în vileag vreun informator din dosarul fratelui.
„Din punctul de vedere al familiei, cei mai mulți informatori sunt niște victime colaterale. S-au aflat sub o presiune permanentă și ar fi trebuit să fie foarte puternici ca să reziste”, spune Mihai Plămădeală, executorul testamentar al fostului mitropolit.
PRELAȚI. ÎPS Bartolomeu (stânga) și ÎPS Antonie (centru), în 1997. În dreapta, actualul patriarh Daniel
DOSARIADA PREOȚILOR
Deconspirarea, provocată de Dinescu
Decizia Colegiului CNSAS de deconspirare a informatorului „Apostol” a fost generată, indirect, de o declarație șocantă pe care Mircea Dinescu, membru al Colegiului, a făcut-o în 2007 referitor la Antonie Plămădeală.
Plămădeală i-a cerut lui Ceaușescu grad de general
După moartea PF Teoctist și în plină dosariadă a ierarhilor BOR, Dinescu a afirmat că există un document ce arată că Plămădeală i-ar fi cerut lui Ceaușescu să-l ridice la gradul de general de Securitate. Considerând-o o calomnie, frații fostului mitropolit au cerut CNSAS toate documentele despre ÎPS Antonie și li s-au dat câteva volume reprezentând dosarul de urmărire și pe cel penal.
Ulterior, au cerut să li se spună cine sunt cei 35 de informatori din documente, dar până acum n-au fost deconspirați nici un sfert. Printre ei se află îns㠄Apostol”, al cărui nume doar ei, potrivit legii, au dreptul să-l facă public, fiind o deconspirare la cererea petentului.
Cercetarea mitropolitului, o misiune imposibilă
CNSAS ar fi urmat să folosească deconspirarea la verificarea ÎPS Bartolomeu, ca ierarh BOR. În dosariada preoților, rândul mitropolitului de la Cluj urma să vină chiar în iarna lui 2007, după ce fuseseră verificați și deconspirați alți colegi de-ai săi din Sinod, precum mitropolitul Nicolae al Banatului sau arhiepiscopul Pimen al Sucevei.
„Nu contează că cele două note nu sunt olografe. Chiar dacă nu ar fi existat deloc, important ar fi fost doar dacă informația a fost dată sau nu, căci au fost informatori, ca în dosarul Goma, de pildă, care ofereau informațiile prin telefon. Aparent, e un grad de vinovăție mai mic, însă de fapt e vorba doar de dificultatea noastră de a stabili identitatea informatorului”, explică un specialist de la CNSAS.
Iar cât privește deconspirarea la cerere, în cazul mitropolitului de la Cluj, ar fi avut un rol esențial, spune același intervievat: „Atunci când nu ai o rețea de informatori, de la asta se pleacă. Așa am procedat în cazul lui Eugen Uricaru (n.r. - fost președinte al Uniunii Scriitorilor ce a rămas cu patalamaua de colaborator prin decizie definitivă a justiției), de exemplu, care s-a dovedit un informator foarte productiv, deși nu există nici o notă scrisă de el în arhivă”.
Anania „Leul Ardealului”, o poreclă dată de o măicuță
Cea care a inventat supranumele de „Leul Ardealului” pentru ÎPS Bartolomeu Anania este maica stareță de la Mănăstirea Râmeț. Mitropolitul a arătat de ce nu e încântat de el.
„Leul deși este rege al animalelor are parte de cea mai nenorocită moarte, că ele neavând dușman natural, nu-l mănâncă nimeni și moare numai de bătrânețe. Și cum moare el la bătrânețe? Îi cad dinții și nu se mai poate hrăni, nu mai poate vâna, nici măcar să mănânce din ce vânează altul și atunci moare ca un bicisnic, mâncat de furnici și de muște. Asta-i leul. Sper că nu-mi doriți așa ceva”, a precizat Anania.
FĂRĂ PEDEAPSĂ
Deconspirările, blocate de PSD, încetinite de Daniel
Pe 31 ianuarie 2007, la doar nouă zile după deconspirarea la cerere a lui „Apostol”, legea de funcționare a CNSAS a fost declarată neconstituțională și a aruncat în degringoladă instituția până la adoptarea unei noi legi.
Numai că noua lege, grație unei inițiative a PSD, nu mai permite verificarea clericilor decât la cererea reprezentantului cultului religios. Cum ÎPS Bartolomeu este mitropolit, teoretic, verificarea sa ar putea fi cerută doar de patriarh. PF Daniel nu s-a pronunțat însă niciodată pentru primenirea Sfântului Sinod și nici măcar în cazul mitropolitului Nicolae, cel mai notoriu, nu a luat o poziție.
Așadar, cel puțin în calitate de ierarh, Anania nu poate fi verificat. O alternativă pentru ierarhi la deconspirările CNSAS a oferit însă chiar el, în 2007, înaintea alegerilor de patriarh: colaborarea trecută în CV.
„În ziua alegerilor, după ce se fac propunerile, candidații nominalizați care acceptă candidatura vor prezenta un CV, în care cred că ar putea fi introdusă și această mențiune privind relația cu Securitatea”, declara Anania, precizând că el însuși nu a colaborat cu serviciile secrete „nici în detenție, nici în libertate; nici în țară, nici în străinătate; nici cu angajament, nici fără angajament; nici cu nume conspirativ, nici cu numele propriu”.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1272, Ultimul acces: 2023-03-20 22:58:08