Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodești, praznuit ieri de Biserica Ortodoxa Romana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești, prăznuit ieri de Biserica Ortodoxă Română

[2010-01-11]

În calendarul Bisericii ortodoxe Române a fost pomenit ieri Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești. Născut în anul 1816 în satul Calapodești din județul Bacău, cuviosul Antipa a intrat în monahism la mănăstirea Căldărușani, la vârsta de 20 de ani. După 2 ani a plecat la muntele Athos și s-a stabilit la schitul românesc Lacu. A viețuit încă 4 ani la mănăstirea Esfigmenu, iar în anul 1860 s-a reîntors în Moldova și a viețuit prin mănăstirile din preajma Iașiului. Despre viața Sf. Cuvios Antipa de la Calapodești, a vorbit părintele profesor Ion Vicovan, prodecan al Facultății de Teologie ortodox㠄Dumitru Stăniloae” din Iași, intervievat de Radio TRINITAS: "Din tinerețe a dorit să ia chipul îngeresc, motiv pentru care s-a îndreptat spre cea mai cunoscută mănăstire din Moldova, Lavra Neamțului. După încercarea nereușită de a intra în obștea acestei mănăstiri s-a îndreptat spre mănăstirea Căldărușani, o altă mănăstire cu o viață duhovnicească deosebită, mai cu seamă în acest secol, unde a viețuit aproximativ doi ani de zile, după care a dorit să meargă la Sfântul Munte Athos. Aici, mai întâi a viețuit la Schitul Lacul după care în Mănăstirea Esfigmenu, din nordul Sfântului Munte Athos. După aproape douăzeci de ani de ședere la Muntele Athos a venit în Moldova cu scopul de a aduna ajutoare pentru Schitul românesc Prodromul, care a început a se ridica de la anul 1860. În această perioadă a stat și la Iași o vreme, chiar la schitul Bucium din Iași. După ce a adunat ajutoare din Moldova pentru Schitul Prodromul s-a îndreptat spre Rusia, mai întâi la Kiev, unde a cercetat și unde s-a închinat la moaștele sfinților de la Lavra Peșterilor, după care la Moscova și la Sankt Petersburg, stabilindu-se spre sfârșitul vieții la Mănăstirea Valaam din Nordul Rusiei la granița cu Finlanda, unde a avut foarte mulți ucenici."
Părintele prodecan Ion Vicovan a evidențiat, de asemenea, și viața duhovnicească deosebită a Sfântului Cuvios de la Calapodești: "În timpul vieții sale s-a dedicat rugăciunii neîncetate, neîntrerupte, postului aspru, avea darul lacrimilor, era foarte apreciat de către ucenici prin viața sa și mai cu seamă datorită cuvântărilor sale duhovnicești deosebite."

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1413, Ultimul acces: 2023-03-27 12:09:04