Retrospectiva: Noi ierarhi in Biserica noastra, in 2009 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Retrospectivă: Noi ierarhi în Biserica noastră, în 2009

[2010-01-04]

În anul 2009, în Biserica Ortodoxă Română au avut loc alegeri de episcopi titulari, dar și de episcopi vicari. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în ședință de lucru la Reședința patriarhală, a ales pe 18 iunie noi episcopi titulari pentru Eparhia Sloboziei și Călărașilor și, respectiv, pentru cea a Hușilor, informează Ziarul Lumina.
Scaunele episcopale ale celor două eparhii au fost vacantate după trecerea la Domnul a episcopului Damaschin Coravu (23 aprilie 2009)și, respectiv, a episcopului Ioachim Mareș (24 aprilie 2009). Ceremonia de întronizare a PS Episcop Vincențiu a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Catedrala episcopală din Slobozia, duminică, 28 iunie 2009, iar a PS Episcop Corneliu, de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în Catedrala episcopală din Huși, luni, 29 iunie 2009, la sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, hramul catedralei.
Tot în anul 2009, pe 29 octombrie , Sfântul Sinod al Bisericii noastre a ales - prin vot secret - pe Preasfințitul Gurie Gorjeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, în postul de episcop al Episcopiei Devei și Hunedoarei, cu reședința în municipiul Deva și jurisdicția în județul Hunedoara. În aceeași zi, ierarhii Sfântului Sinod au ales - prin vot secret - pe părintele arhimandrit dr. Varlaam Merticariu în postul vacant de episcop-vicar patriarhal, cu titulatura Ploieșteanul, pe părintele arhimandrit Ieronim Crețu în cel de-al doilea post de episcop-vicar patriarhal vacant, cu titulatura Sinaitul, și pe părintele arhimandrit dr. Emilian Nica în postul vacant de episcop-vicar al Episcopiei Râmnicului, cu titulatura Lovișteanul. Instalarea primului Episcop al Devei și Hunedoarei, în persoana PS Gurie Georgiu, a avut loc în Catedrala „Sfântul Nicolae“ din Deva, în Duminica a XXX-a după Rusalii, 29 noiembrie 2009. Sfânta Liturghie arhierească și ceremonia de întronizare a primului episcop al Devei și Hunedoarei a fost oficiată de Patriarhul Românilor, alături de 23 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, preoți și diaconi. PS Emilian Lovișteanul a fost hirotonit arhiereu și întronizat ca episcop vicar al Eparhiei Râmnicului, odată cu ridicarea acesteia la rangul de Arhiepiscopie, ceremonie care a avut loc pe 14 noiembrie 2009, iar PS Varlaam Ploieșteanul a fost hirotonit arhiereu și instalat ca episcop-vicar patriarhal pe 20 decembrie 2009.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1529, Ultimul acces: 2024-03-27 15:08:51