Prima zi din noul an, serbata prin rugaciuni in toata Moldova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Prima zi din noul an, serbată prin rugăciuni în toată Moldova

[2010-01-04]

În noaptea de Anul Nou și prima zi a anului 2010, ierarhii din Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au oficiat slujbe de Te Deum și slujba Sfintei Liturghii în eparhiile pe care le păstoresc. Rugăciunile de mulțumire au fost înălțate pentru anul care s-a încheiat, iar cele de binecuvântare au fost rostite pentru noul anul în care am intrat, informează ediția de astăzi a cotidianului Ziarul Lumina.
În majoritatea bisericilor din Mitropolia Moldovei și Bucovinei au fost săvârșite în noaptea de Anul Nou slujbe de Te Deum. În unele parohii oamenii au participat la slujbe de Te Deum, iar în altele slujba Sfintei Liturghii s-a oficiat imediat după miezul nopții.
Înainte de oficierea slujbei de Te Deum de la Catedrala mitropolitană din Iași, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oferit, în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului Eparhial Iași, tuturor celor care urmau să participe la slujbă, un pahar de vin și un colac. La ora 23:30 a fost oficiată slujba Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos, după care s-au citit câteva rugăciuni de mulțumire pentru anul care a trecut. La final, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a rostit un cuvânt de folos duhovnicesc, în care a vorbit despre dorințele pe care rugăciunea Bisericii le așază în inimile credincioșilor la început de an. „Din slujba Acatistului Domnului Hristos, precum și din cele două rugăciuni rostite după acatist, am expus în fața lui Dumnezeu dorințele pe care le avem pentru anul în care am intrat. Ne-am rugat lui Dumnezeu ca harul și milostivirea Sa să fie peste noi și peste întreaga lume. Să fie un an cu pace, cu binecuvântare, cu revărsare de har de la Dumnezeu“, a spus IPS Teofan, care a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în dimineața zilei de 1 ianuarie la Catedrala mitropolitană din Iași.
Sfânta Liturghie în noaptea de Anul Nou, la Catedrala episcopală din Huși
Programul liturgic de la Catedrala arhiepiscopală din Suceava, cu prilejul sărbătorii Tăierii împrejur cea după trup a Domnului și pomenirii Sfântului Vasile cel Mare, a început joi, 31 decembrie 2009, cu slujba Privegherii, la finalul căreia au fost citite Moliftele Sfântului Vasile cel Mare și alte rugăciuni de dezlegare. După slujba Sfintei Liturghii de la Catedrala „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava“, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificația Tăierii împrejur cea după trup a Domnului și despre modelul de milostenie, filantropie și credință al Sfântului Vasile cel Mare. După cum ne-a relatat arhim. Bartolomeu Chira, starețul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava“, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a oficiat la final slujba de Te Deum.
La Catedrala episcopală din Huși a fost oficiată joi, începând cu ora 23:30, slujba Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos, care a fost urmată de Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum săvârșite de PS Corneliu, Episcopul Hușilor. La finalul slujbelor din noaptea de Anul Nou, PS Corneliu a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre însemnătatea sărbătorii Tăierii împrejur cea după trup a Domnului și a pomenirii Sfântului Vasile cel Mare, dar și despre semnificația începerii unui nou an calendaristic.
PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a slujit în noaptea de Anul Nou la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a citit un cuvânt pastoral în care a amintit faptul că în anul 2009 a avut loc ridicarea în rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Romanului, cu titlul de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. „Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat nouă, ierarhilor, preoților și credincioșilor, posibilitatea de a trăi acest eveniment în toată dimensiunea lui cultural-religioasă. Acest lucru măreț presupune și obligații pentru viitor, obligații pe care le avem față de înaintașii care au făurit istoria acestui ținut“, a spus PS Ioachim Băcăuanul, care a oficiat slujba Sfintei Liturghii în prima zi a anului la Biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie“ - Narcisa din Bacău.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1334, Ultimul acces: 2023-03-28 00:48:32